Interesantna pitanja i još interesantniji odgovori. Otkrijte nešto što će vam dati dublji pogled na ono o čemu već nešto znate.

Da li se pranjem ruku odstranjuju sve bakterije?

Pranjem svojih ruku običnim sapunom i vodom odstranjuješ površinsku prljavštinu, masnoće i ostatke kože. Istraživanja su pokazala da pranje i sušenje ruku smanjuje broj bakterija između 24 i 77 odsto.
Ali u slučaju da svoje ruke osušiš koristeći vruć vazduh iz aparata za sušenje ruku, postoji šansa da povećaš broj bakterija. Ovaj ishod je u stvari kombinacija bakterija koje se ne odstrane s ruku trljanjem peškirom, te novih bakterija koje se vrućim vazduhom transportuju do tvojih ruku.  

Zašto pčela umire nakon uboda?

Pčele radilice posjeduju bodljikave žaoke koje su prvenstveno namijenjene za ubadanje drugih pčela i insekata. Samo onda kada ubodu deblju kožu, kao što je kod ljudi, njihove žaoke postaju zaglavljene.  
Nastojeći da se oslobode, pčela podere dio svog trbuha, te umire nekoliko minuta poslije.
Što se tiče pčele kraljice, te skoro svih drugih vrsta pčela i osa, one imaju glatke žaoke kojima mogu ubadati više puta.

Koliko dugo možeš preživjeti u vodi do brade?

Pretpostavljajući da je voda u kojoj se nalaziš dovoljno topla da ne dođe do hipotermije, ono što preostaje kao sljedeći problem je tvoja koža. Zbog razloga koje još uvijek potpuno ne razumijemo, ljudska koža počinje da se raspada poslije nekoliko dana stalnog boravka u vodi.
Pri stalnom boravku u vodi doživio bi otvorene rane i bio bi sklon infekcijama samo radi pora na koži, čak i da je voda potpuno sterilna.
Pritisak vode također smanjuje protok krvi u ekstremitete, te čini disanje otežanim. Kineska vlada je osuđivana upravo radi ovakvih metoda torture svojih političkih zatvorenika. Učinak takve, višednevne, torture je da žrtva nekoliko sedmica nije u stanju da hoda ili koristi glavne, veće mišiće. Voda koja se u tim slučajevima koristi je daleko od sterilne, te je na osnovu toga teško reći koliki je utjecaj vode, a koliki ostalih faktora pri takvom vidu torture.