Znate li uopće koje su razlike između margarina i maslaca? I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53 posto u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala

Margarin je izvorno stvoren radi debljanja purana. Kad je izazvao nji­hov pomor, ljudi koji su u istraživa­nja uložili sav novac, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili šta učiniti s tim proizvodom kako bi vratili novac. Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamje­nu za maslac. Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite okusne tvari.

Znate li uopće koje su razlike izme­đu margarina i maslaca? I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost. Ali, konzumiranje margari­na može povećati srčane bolesti kod žena za 53 posto u odnosu na kon­zumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

O maslacu

Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (osam grama) u odnosu na margarin (pet grama). Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz dru­gih namirnica. Maslac ima mnoge hranljive prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko - a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u nje­ga! Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane. Maslac je dio prehrane stolje­ćima, dok je margarin ušao u upotrebu prije nepunih 100 godina.

A sad o margarinu

Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina. Utrostručuje opasnost od oboljenja srčanih žila. Povećava uku­pan holesterol i LDL (loši holesterol) te smanjuje HDL (dobar holesterol). Povećava petostruko opasnost od raka. Smanjuje,kvalitet majčinoga mlijeka. Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma. Smanjuje proizvodnju inzulina. I sada ona najpogubnija či­njenica: margarin je tek jednu mo­lekulu udaljen od toga da bude pla­stika... I ima 27 sastojaka, kao i boje! Već i ove činjenice dovoljne su za izbje­gavanje margarina do kraja života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenja­jući time molekularnu strukturu dotične tvari...). Poslužite se i sami ogledom. Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjeno-vitom mjestu. Nakon nekoliko dana, primijetit ćete nekoliko pojedinosti:

- nijedna muha, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, neće ni prići mar­garinu (to bi vam trebalo nešto reći...)

- margarin se neće pokvariti ni promi­jeniti miris, a to zato jer nema hranlji­ve vrijednosti. I ništa neće narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni... Čak ni oni sićušni mikroorganizmi neće na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svo­ju krišku hljeba?