Priča za najmlađe

salavatpetakBio je petak. Muamer je bio na poslu, a Husein u školi. Zehra je bila sama kod kuće. Čistila je dnevnu sobu, ali pošto je bila prilično umorna, trebala joj je mala pauza.

Kad je sjela, slučajno je pogledala na kalendar i pitala se šta na njemu piše. Kad se približila, vidjela je da hadis na kalendaru glasi: „Petkom mi šaljite vaše selame, jer tada oni dolaze do mene.“

Nakon što je završila sa čišćenjem, Zehra je odlučila da sprovede u djelo pročitani hadis i da toga dana donese što više salavata na Poslanika, alejhis-selam.

Pouka: Petkom  treba učiti što više salavata na Poslanika, a.s.

p.s. Za neupućene petak nastupa po hidžretskom kalendaru odmah u četvrtak poslije akšamskog ezana i traje do akšama idućeg dana.

Priča za najmlađe

 dijete majkaZejneb je nekoliko dana provela u svom krevetu jer je osjećala slabost u tijelu. Sestra Jasmina joj je jutros prišla krevetu i provjeravala kolika je temperatura. Utvrdila je da je sestri Zejnebi ponovo bila jako visoka. Kad se Zejneb nakon toga probudila, majka joj je brisala čelo koje je bilo orošeno znojem.

 Ona je jedva izgovorila: „ Majko, da li imam visoku temperaturu?“ Ona  joj je odgovorila da ima još uvijek visoku.“ Moram ti dati još sirupa“, reče joj majka. Zejneb se nekako uspravila. Bilo joj je teško jesti bilo šta. Samo je popila sirup pa se vratila u krevet i zaspala. Predveče joj je majka ponovo provjeravala stanje da li ima temperaturu. Zejneb joj reče:“Bolje se osjećam. Majko. Ne brini se.“

„Hvala Bogu da si bolje. Temperatura je konačno prošla“, reče joj majka. Pokrila je Zejneb i popravila joj jastuk na krevetu. Zatim je donijela tanjir sa hranom koju Zejneb najviše voli. Međutim, Zejneb nije želila jesti, nije imala apetita. Majka je insistirala da mora da uzme makar malo hrane, kako bi povratila malo snagu koju je izgubila tokom temperature.

Nena Halima je taj razgovoror čula, pa je snahi Nizami rekla:“ Nemoj je tjerati da jede, jer je Allahov Poslanik,  s.a.v.s., nas je poučio da ni u čemu ne treba pretjerivati niti pak nešto silom činiti. Ništa dobro ne donese stvari koje se rade nasilu. Mislim da će Zejneb jesti kad stvarno ogladni.“

Nakon toga poljubila je Zejneb u obraze rumene od vrućice. Izrazivši joj podršku da što prije počne jesti i da što prije se igra sa djecom.  Taj  gest nene Halime je u Zejnebi proizveo značajno pouzdanje koje joj je pomoglo da što prije ustane iz kreveta.

 Poruka priče je sledeća: Allahov Poslanik, s.a.v.s., nas je poučio da ni u čemu ne treba pretjerivati niti pak nešto silom činiti.