Kako je ramazan vrlo blizu,evo prilike da naučite kako se priprema jedan prosječan iftar. Evo recepta za: „topu“, „begovu čorbu“ i „sitni ćevap“.

Begova čorba-Za 5 osoba potrebno je 500 g kokošijeg mesa, 200 g mrkve, celera i peršuna (korijen), 50 g bamnje, 20 g riže, 2 dcl milerama(kajmaka), 3 žumanjka, soka od limuna i soli po potrebi.

Način pripreme:Kokošije meso oprati, staviti u hladnu vodu, očistiti povrće (mrkvu,peršun i celer) i sve staviti da se kuha, uz dodatak potrebne količine soli. Kada je meso kuhano, izvaditi ga iz posude, a supu procijediti. Povrće isjeći na kockice. Kokošije meso očistiti od kostiju i isjeći na kockice. Zatim sve(meso, povrće i supu) sastaviti i u to dodati posebno kuhanu rižu i bamnju. Sve ponovo prokuhati i sa dodatkom limunovog soka i soli poboljšati okus. Prije serviranja dodati čorbi izmiješan žumanjak od jajeta i mileram(kajmak).

Topa – rastopiti i uzavreti masla (maslaca, putera) u sahanu, dodati izdrobljenog mladog sira i milerama(kajmaka), posoliti i pustiti da neko vrijeme vrijucka na tihoj vatri.

Sitni ćevap – Potrebni sastojci za 4 osobe: 60 dkg junećeg (il goveđeg) mesa, 20 dgk masnoće, 2 dkg soli, nekoliko zrna bibera, malo aleve(mljevene) paprike, 12 dkg crvenog luka, česno bijelog luka, mjericu peršuna i celera(lista), malo sirćeta ili ukuhanog paradajza.

Način pripreme: Meso se izreže na kockice. Isjecka se crveni i bijeli luk, te peršun u celer, posoli, doda biber u zrnu. To sve skupa s mesom se stavi na masnoću i dinsta sve dotle dok ne uvrije voda koju pusti meso i povrće pri dinstanju. Zatim se nastavlja kuhanje na tihoj vatri i dodaje se malo sirćeta(ili ukuhanog paradajza) i mljevene paprike. Treba paziti da ne zagori. Kada je ćevap gotov, zalije se vodom i pusti da prokuha. Prilikom serviranja kutlačom se odgurne suvišna masnoća i ćevap servira sa vlastitim saftom.

Ugodno iftarenje u starom bosanskom jelu!
dzematrahic 18 avgust