Mnogi od nas su još kao djeca se naučili igrati po kućama šaha. Natjecanje u toj igri se naročito znalo često dešavati kada je nastupila zima,kada na polju pada snijeg, kad se inje uhvatilo svuda oko nas. Prema tome šah je stara igra nastala najvjerovatnije prije više od dvije hiljade godina. U Uzbekistanu su tokom arheloških iskopavanja, pronađene dvije šahovske figurice od slonovače. U V stoljeću, u Indiji je nastala vojna igra pod nazivom „Čaturanga“ i to je bila jedna vrsta šaha. Perzijanci prihvataju ovu igru u VI stoljeću, a u VII ona postaje veoma popularna i među Arapima. Arapi ovu igru nazivaju „šatrandž“  i prenose je u Španiju, odakle se širi po Evropi. Francuski kralj Luj IX izdao je edikt 1254. godine kojim zabranjuje igranje šaha. Igra se mijenjala i poprimila današnji oblik. U 18 stoljeću, postavljeni su temelji savremenog šaha. Svake godine, održavaju se brojni šahovski događaji širom svijeta. Šah je postao izuzetno popularan. Među najvažnije svjetske događaje mogu se uvrstiti:Svjetski kup, Svjetski šampionat, FIDE Grand Prix i dr.

alt 

 Oni koji su ljubitelji šaha kao i oni koji posmatraju igru sa strane znaju da današnji šah ima osamnaest figura od čega se njih osam zovu PIUNI-pješaci, dvije figure se zovu TOP, dvije figure su KONJI, dvije figure LAUFER ili LOVAC te KRALJ i KRALJICA. Šah ima 64 polja i u obliku je kocke.

Vrijednost figura

 U praksi se računa u vrijednostima pješaka. Tako lovac i konj vrijede kao tri pješaka, iako je preciznije reći da lovac, kao nešto jača figura od konja, vrijedi oko tri i pol pješaka. Top se računa kao pet pješaka, a kraljica kao devet do deset pješaka.

 Svaka figura ima svoje specifičnosti pa je taj način računanja vrijednosti figura samo orijentacioni.

Lovac pokriva isti broj polja kao i top, ali može djelovati samo na jednoj boji polja dok top može na svim poljima.

Konj pokriva manji broj polja od lovca, ali on je jedina figura koja na svom putu može preskakati svoje i protivničke figure pa je time njegovo djelovanje moćnije od kralja. 

 Dobro je već na početku znati da u šahu sve zavisi od pozicije na tabli. U šahu postoje situacije MAT,ŠAH,PAT, ROK(H)ADA i dr.

 Ovdje ćemo sada navesti kako se koja figura kreće:

KRALJ  se može kretati na bilo koje susjedno polje i ide po jedno polje.

TOP se može kretati po redu i liniji

LOVAC se može kretati po dijagonalama

KONJ se kreće u obliku slova L

KRALJICA se može kretati po redu, liniji i dijagonali

PJEŠAK ide pravo za jedno polje,osim na početnom položaju kada može ići za dva polja. Pješak može ukloniti protivničku figuru s table (pojesti je) ako mu se nalazi na dijagonalnom polju u smjeru kretanja. 

dzematrahic.ba

                                                                 alt