stolNajprije su Mađari od nas posudili riječ sto, koja je prvobitno značila stolica (up.: stolovati – sjediti na prijestolju; prijestolonasljednik – nasljednik stolice, prijestolja. Dometnuli su toj riječi član a (azstal), a mi smo je preuzeli i pridodali joj još sekundarno h – i dobili hastal, u značenju sto (predmet za kojim se sjedi, ručava, piše – pisaći sto i dr.).

 Mađari su uzeli i našu riječ izba, a mi je vratili natrag u izmijenjenome obliku: soba. Tako, uz posredovanje susjeda, imamo hastal u sobi.

 Naravno kod nas se nekad podrazumijevalo stari bosanski stol – sinija. Odraz poniznosti jednog vremena, ljubavi i međusobnog gledanja jedni u druge. To je bilo posebno vrijeme; jelo se podvijenih nogu, znalo se ko je domaćin, a djeca su imala prvenstvo prilikom kušanja hrane. Nafaka (hrana) se jela sa užitkom, često iz istih posuda. Običaj da se jede ispred sebe je odavno u skladu sa onom izrekom – niko ničiju nafaku nije pojeo.

Simbol kruga, savršenstvo koje su zamijenili ćoškasti stolovi i visoke stolice, i maniri koji nisu u funkciji udobnosti. Za jelom se lagano pričalo, u svakodnevno dobroj prilici za druženje poslije napornog dana.

Bilo je berićeta (blagoslova), a kako i ne bi, ako se jelo skupa, zajednički uz zahvalnost Bogu na svakom zalogaju. Danas je vrijeme 'ćoškastih' ljudi, baš kao i stolova, visina ustoličenih, posebnih porcija, prividne blizine i šutnje – daleko od savršenog kruga dobra.

Vrijedan i skroman insan nikada ne gubi svoju vrijednosot bio bogat ili siromašan to pokaže vrijeme u što će te se uvjeriti kroz priču koja je pred vama.

1brak muzI pored toga što je bio tako okrutno odbijen, iz nekog razloga, momak nije mogao tako lako da je zaboravi. Prošlo je desetak godina, a oni su naletjeli jedno na drugo slučajno, u tržnom centru. Kraj ove priče je potpuno neočekivan, ali daće vam vrijednu životnu lekciju…

SIROMAŠAN MOMAK BIO JE ZALJUBLJEN U KĆERKU JEDNOG BOGATAŠA. MOMAK JE BIO JAKO ZALJUBLJEN U NJU I ZAPROSIO JE. MEĐUTIM, DJEVOJKA GA JE ODBILA I REKLA: «TVOJA MJESEČNA PLATA JEDNAKA JE MOJIM DNEVNIM TROŠKOVIMA. KAKO MISLIŠ DA SE UDAM ZA NEKOGA POPUT TEBE? NIKADA NE BIH MOGLA DA TE VOLIM, ZATO ME ZABORAVI. IDI NAĐI NEKU DJEVOJKU KOJU ĆEŠ DA OŽENIŠ TVOG NIVOA.«

Ona je odmah prepoznala mladića i rekla:

“Hej, kako si? Ja sam se udala za pametnog čovjeka, a njegova plata je 15.700 dolara mjesečno! Jel možeš to da pobiješ?

Čovjek, slušajući ove bolne riječi od žene koju je nekada volio, jedva je suzdržao suze i nije rekao ništa. Nekoliko trenutaka je prošlo kada se njen muž vratio i stao pored nje. Prije nego što je ona stigla da kaže riječ, njen muž je prepoznao mladića i rekao:

“Gospodine? Dobar dan! Vidim da ste upoznali moju ženu!” “Dobar dan i vama gospodine…?, odgovorio je. Muž se zatim okrenuo ka svojoj ženi i rekao:

“Draga, želim da ti predstavim mog šefa. On posjeduje onaj projekat od 100 miliona dolara na kom radim!”

Žena, koja je ostala zatečena preokretom situacije, nije mogla da progovori ni riječ.

Čovjek se samo nasmijao i rekao:

“Pa, gospodine Rejhan. Moram da idem. Imam neke bitne sastanke. Bilo mi je drago da sam vas vidio. Želim vam lijep dan!” Nekoliko minuta bračni par je samo stajao i gledao u čoveka koji je odlazio.

Pouka priče!

Život je kratak. I kao ogledalo je — možeš da vidiš samo onoliko koliko reflektuje. Zato ne budite arogantni ili ponosni gledajući odozgo na druge zbog njihove trenutne situacije. Stvari i okolnosti mogu da budu drugačije sljedećeg puta.

Kada je prošao prvobitni šok, žena je pitala muža u nevjerici, “To je bio tvoj šef?”

“Da, draga. On je jedna vrlo skromna osoba, ali njegov život je jedna jako tužna priča. Priča se da je jednom volio ženu, ali ona ga je ostavila jer je tada bio samo siromašan mladić. Zbog toga, on je mnogo radio. Zbog toga i činjenice da je jako pametan, postao je i uspješan. Sada je multimilioner koji zarađuje po milion dolara mjesečno. Nažalost, nije mogao da prežali tu ženu i ostao je sam i dan danas.”

Muž je nastavio priču i dodao: “Koliko bi srećna ta žena bila da se samo udala za njega tada?”

Žena je ostala bez teksta.