altBrčko distrikt Bosne i Hercegovine odnedavno je postao sjedište još jedne uspješne firme koja je u samo nekoliko mjeseci svoga rada postigla zapažene poslovne uspjehe. Riječ je o punionici vode "Maja", vlasništvo kompanije "Golden spring", koja je smještena na području naselja Rašljani. O poslovanju ove firme i o njenom značaju za Brčko distrikt i njegove građane razgovarali smo sa direktorom "Golden springa" gospodinom Mohamedom Bećirovićem.

brcko-24h: Punionica vode "Maja" je odnedavno puštena u rad. Da li ste krenuli sa proizvodnjom u punom kapacitetu i je li sve išlo po planu?

Bećirović: Nažalost, nije sve išlo prema planu. Sa proizvodnjom smo počeli prije mjesec dana, ali nismo još uvijek krenuli punim kapacitetom, jer i dalje imamo puno posla na marketinškom planu i probijanju na tržište. Trenutni kapacitet fabrike je 5.000 boca od 0,5 l na sat, a baziramo se i na proizvodnju boca od 5 litara, jer je to ono što prema našim istraživanjima brčansko tržište najviše traži. Veliki uspjeh za nas je što smo u januaru, kada nismo očekivali da ćemo zabilježiti veliko poslovanje jer nemamo još uvijek razrađen marketing i promociju, ipak uspjeli samo na području Brčko distrikta prodati 250 paleta vode, a već do sada prodali smo oko 400 paleta vode. Sada imamo i distributere za Tuzlanski kanton, kao i kanton Sarajevo, a planiramo poslovanje proširiti i na Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski kanton.

 

brcko-24h: Jeste li ostvarili dobru saradnju sa lokalnim vlastima i jeste li imali ikakvu pomoć prilikom pokretanja biznisa?

altBećirović: Nismo imali problema, ali ni pomoći, barem do sada.Smatram da je pokretanje ove firme ujedno i veliki plus za naše političare i da smo trebali imati njihovu podršku, pokušali smo uspostaviti međusobnu saradnju ali to nažalost nije urodilo plodom. Sve smo isfinansirali iz sopstvenih sredstava, nismo tražili nikakav novac niti od države niti banke.

 

brcko-24h: Da li se poslovanje firme odvija u skladu sa Vašim očekivanjima?

Bećirović: Da, sve je u potpunosti onako kako je i očekivano. Ovu firmu pokrenuo sam zajedno sa partnerom iz Slovenije i ciljeve koje smo imali uspjeli smo i ostvariti i ovaj put, kao i svaki put do sada. Rijetko koja firma je uspjela za godinu dana postići ono što smo mi, napraviti kompletno sve, sa uporabnim dozvolama i ostalim potrebnim dokumentima. Jedini problem nam sada predstavlja koncesija. Naime, mi smo prva firma u Brčko distriktu koja traži koncesiju koju bismo naravno plaćali državi, što bi trebalo da bude u interesu države i političara, ali oni to očigledno još uvijek ne prepoznaju.

 

brcko-24h: Šta biste poručili drugim privrednicima koji bi željeli investirati u biznis u Brčko distriktu?

Bećirović: Rekao bih im da svakako to i učine, jer nigdje u svijetu osim u BiH nema samo 10 % poreza na dobit i to je jedna velika prednost i pogodnost za sve poduzetnike koji odluče ovdje poslovati. Političari su druga stvar, ali oni su takvi svugdje u svijetu, a Bosna je naša zemlja i moramo je voljeti radi nje i njenog naroda, a ne radi političara. Loša strana je i težak i komplikovan bankarski sistem i to je potrebno pojednostaviti kako bi se privukli strani investitori.

Mi smo u Brčko došli prvenstveno zbog lokacije koja nam savršeno odgovara, jer imamo izvor prirodne vode u blizini od 50 metara.

 

brcko-24h: Koliko radnika zapošljavate i sa kojeg su područja zaposlenici?

Bećirović: Svi naši radnici su iz Brčko distrikta, a imamo ukupno 20 radnika. Trenutno zapošljavamo jednu smjenu, a planiramo za otprilike mjesec dana da uvedemo i drugu, pa čak i treću smjenu, što znači i da zaposlimo nove radnike. Težimo zapošljavanju prije svega kvalifikovanih radnika, jer smatramo da je to pravi put za uspjeh naše firme.

Naši planovi su da otkupimo i zemlju koja se nalazi oko prostora na kome je trenutno naša firma, te da širimo proizvodnju i poslovanje, ali postoje neke poteškoće u samoj kupovini zemljišta, što ćemo, nadam se, ubrzo riješiti. Fabrike vode su firme koje imaju ogroman potencijal, one jako brzo rastu i potrebni su veliki prostorni kapaciteti.

Također planiramo da otvorimo i liniju za proizvodnju sokova, a i tu proizvodnju bazirat ćemo isključivo na kvalitetnim, prirodnim sirovinama. Taj projekat predviđen je za septembar tekuće godine.

Mi težimo proširenju, a ono će svakako donijeti i nova radna mjesta za stanovnike Brčko distrikta. Trenutno u arhivi imamo više od 400 CV-a i molbi za posao i nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti zaposliti neke od tih ljudi. Jedan od razloga zbog kojih sam odlučio  da ovu firmu pokrenem upravo u Bosni i Hercegovini bio je pomoći našim građanima i ponuditi im radna mjesta, a trenutno pregovaramo sa još nekoliko stranih poduzetnika koji su također zainteresovani za investiranje u BiH, a to bi donijelo dodatnih 300 do 400 radnih mjesta.

 

altbrcko-24h: U čemu Vlada Brčko distrikta može biti od pomoći preduzeću poput Vašeg i šta bi, po Vama Vlada mogla uraditi kako bi pospješila ulaganje u privredu?

Bećirović: Mi smo do sada u ovu firmu uložili više od 3 miliona maraka svojih sredstava, a Vlada nam može pomoći kroz razne porezne olakšice, određena nepovratna sredstva i sl. Naša želja je da zajedno sarađujemo na ovom projektu, ali i bez njih mi nećemo odustajati i ustrajat ćemo i dalje u svojim planovima.

 

brcko-24h: Recite nam nešto o kvalitetu vašeg osnovnog proizvoda - vode.

Bećirović: Kvalitet naše vode zasluga je isključivo prirode i zato je i tretiramo kao prirodnu izvorsku vodu. Naša voda je kvalitetna, svakodnevno se vrši analiza vode prije punjenja i ne tretiramo je nikakvim filterima, to je čista izvorska voda. Analizu naše vode svaki mjesec obavlja i Javno zdravstvo, a mi u svom sopstvenom laboratoriju vršimo analize i po nekoliko puta dnevno. Čak i naši cjevovodi se dezinficiraju svaki dan prije nego što se pokrene proizvodnja i punjenje.

 

brcko-24h: Jeste li orijentirani na domaće ili strano tržište?

Bećirović: Naš prvobitni plan je i bio isključivo izvoz, ali smo uvidjeli da i ovo područje nudi veliki potencijal i zato smo odlučili poslovati i na domaćem tržištu na koje smo plasirali vodu "Maju". Također ćemo raditi i sa firmama koje žele da za njih proizvodimo uslužno, zajedno sa njihovom etiketom, njihovim brendom i dizajnom. Sada uvodimo za naš proizvod Halal, ISO i HACCP certifikat, jer planiramo izvoziti i za mnoge strane zemlje, sa kojima već pregovaramo o tome, a neke od njih su Dubai, Libija i dr. Što se tiče vode "Maja", planiramo širenje asortimana ambalaže na boce od 1 l i 7 l, a uvesti ćemo imati i staklenu ambalažu.

Nadamo se da ćemo uskoro realizirati naše planove o širenju proizvodnje, čime ćemo biti u mogućnosti građanima Brčko distrikta ponuditi nova radna mjesta. /brcko-24h/