altDa li vam je dan 'prekratak' za sve što morate obaviti? Nedostaje li vam bereketa u vremenu? Muče li vas poslovni rokovi, brojne obaveze, i duga lista neobavljenih zadataka?

Da li zapitate kako drugi ljudi žive smireno, i uspijevaju postići ono što vama nekako izmiče iz ruku? Svi mi na raspolaganju imamo 24 sata, ali se čini da nekim ljudima to vrijeme prođe veoma brzo, dok nekima je ono i više nego dovoljno da vode produktivne živote.

Da li znate da se odgovor na vaša pitanja krije u jednoj dovi našeg voljenog Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem?

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je dovio Allahu, dželle še'nuhu, da njegovom ummetu podari bereket u ranom ustajanju i bavljenju korisnim aktivnostima u rano doba dana: „Gospodaru moj, podari mom ummetu bereket u jutarnjim satima." (Ebu Davud, Ahmed i Ibn Madže)

Bereket se nalazi u jutru, kako kaže naš narod: „Ko rano rani, dvije sreće grabi.“ Zamislite koliko biste bili produktivniji kada biste navečer išli ranije u postelju, a poslije sabaha ostajali budni i bavili se korisnim stvarima? To znači da biste bili u prednosti u odnosu na ljude koji u 6 ili 7 sati ujutro još spavaju, a do podneva biste mogli obaviti mnoštvo posla.

S druge strane, ako ne iskoristite jutro, te sate nećete moći nadoknaditi kad biste čitav ostatak dana radili. Nažalost, to ste vjerovatno okusili na vlastitoj koži.

Vrijedi spomenuti i jednu negativnu naviku koja odnosi bereket u našem vremenu. Radi se o tome da naveče do kasno ostajemo budni. Naizgled bezazlena, ova pojava ometa normalan ciklus sna, otežava ustajanje na sabah, dovodi do hronične nenaspavanosti i štetno djeluje na našu produktivnost.

S druge strane, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije imao običaj da sijeli poslije jacije-namaza, već bi išao svojoj kući na počinak. Sličan životni stil su generacije muslimana njegovale sve do novijih vremena. Zajednice koje bi na počinak išle nakon zalaska Sunca, imale su naviku buđenja prije njegovog izlaska, i jutro su iskorištavale za ibadet i stjecanje nafake.

U tome se krije tajna bereketa koji su naši čestiti preci uživali, a koji nama hronično nedostaje. Složit ćete da je krajnje vrijeme da i mi počnemo slijediti savjet našeg Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i počnemo tragati za bereketom i uspjehom u jutarnjim satima.

Piše: Nedim Botić

Minber.ba