alt Islam kome mi pozivamo i koji zelimo uspostaviti u sebi, da bi bio uspostavljen na Zemlji, ima svoje karakteristike i osobenosti. Svako danas poziva islamu, onako kako ga razumije. Zalosno je da svako smatra  kako je njegov islam jedino ispravan. A islam je samo jedan. Onaj sa kojim je Allah zadovoljan i kome je pozivao Poslanik, s.a.v.s. Islam Kur’ana i Sunneta. Ne znam tacno ko je izgovorio slijedece rijeci. Nije ni vazno. Vazno je da su mudre. Naime, neko je rekao:”Dobro je da sam upoznao prije islam, nego muslimane, jer da sam upoznao prije muslimane, ko zna da li bi ga prihvatio”! Opet, neko drugi je rekao:”Kakva bi to bila vjera, kad bi imala ljude”!

Dakle, islam kome mi pozivamo ima slijedece karakteristike:

 
1. Islam se obraca razumu, na njega se oslanja u razumijevanju i shvatanju dina i izgradnji dunjaluka. I ne postoji proturjecnost izmedju slobodnog razuma i autenticne tradicije. Islam postice na znanje i naucna istrazivanja, prihvatajuci sve sto je korisno za covjeka, a ne dolazi u koliziju sa islamskim principima. Izucavanje svake nauke koja je potrebna ummetu je obaveza svakog muslimana i muslimanke.

2. Islam postice na zdravo rasudjivanje i inovacije. Suprostavlja se ucmalosti i pasivnosti. Podrzava svaki koristan razvoj i napredak. Islam ima rjesenje za svaki problem, a stvar je ljudskog razuma kako ce doci do tog rjesenja. Zato je idztihad farz i potreba ummeta. Vrata idztihada su otvorena pod odredjenim uvjetima.

3. Islam se odlikuje umjerenoscu u svemu i smatra to temeljnom osobinom islamskog Ummeta. Islam zeli uspostaviti ravnotezu u svim segmentima: Ravnotezu izmedju duha i materije, razuma i srca, dunjaluka i akhireta, izmedju prava i duznosti itd. Islam iskljucuje sve vrste ekstremizma i nepromisljenosti.

4.Islam se jasno prepoznaje po realizmu. To je jedna od njegovih osnovnih karakteristika. On ne kruzi u oblacima idealizma i prema ljudima se ne odnosi kao prema krilatim melekima, vec kao prema ljudskim zivim bicima, koja mogu biti pokorna, a i pogrijesiti.

5.Islam zeni daje posebnu cast i mjesto u drustvu, smatrajuci je seriatski obveznim ljudskim bicem, koje ima svoja prava i duznosti. Islam zenu posmatra kao majku, kcerku, suprugu, sestru, jednostavno kao clana porodice i drustva.

6. Islam na porodicu gleda kao na osnovnu celiju drustva, a na brak kao na osnovu porodice.

7. Islam poklanja veliku paznju odgoju i vaspitanju. Gotovo vecu, nego li pravnom sistemu. Zdrava licnost je garancija zdravog drustva.

8. Islam drustvenu zajednicu gradi na temelju brastva, uvazavanja i tolerancije medju njegovim pojedincima. Stoga nema mjesta rasnom, klasnom, nacionalnom, vjerskom ili medjumezhebskom sukobu.

9. Islam ne poznaje klerikalizam. U njemu nema klase svestenstva koje ima monopol nad vjerom i upravlja svijescu. U islamu nema posrednistva izmedju roba i Rabba. Islamska ulema je samo kategorija strucnih i kompetentnih ljudi u tumacenju dina. Biti alim ima svako pravo, ko zeli izucavati nauku.

10. Islam daje puno pravo ummetu u izboru svojih vodja. Islam narodu ne namece vladara koga ne zeli i koji ce tlaciti sopstveni narod.

11. Islam stiti pravo na posjed. Stiti imetak, koji je osnovna pretpostavka za izgradnju dunjaluka i za uspostavljanje dina. Imetak je Allahova blagodat, na kojoj covjek mora biti zahvalan i rijecima i pravilnim koristenjem. Imetak ne smije postati cilj, vec je bio i ostaje sredstvo u sluzbi islama. Mjesto imetku je u rukama, a ne u srcu.

12. Islam uzima u potpunu zastitu slabije kategorije u drustvu, radnike, seljake, zanatlije i nize sluzbenike. Za ove kategorije postoji fond drustvene solidarnosti sa posebnim izvorima.

13. Islamu ne smeta ljubav i ponos gradjanina prema svojoj domovini, prema svome narodu i naciji, sve dok to ne dodje u koliziju sa ljubavlju i ponosom  prema Allahu i  islamu.

14. Islam ideji suprostavlja ideju, a dilemi dokaz. Nema prisiljavanja u vjeru i nametanja misljenja. Islam odbacuje nasilje kao metodu i terorizam kao sredstvo. Poziva na konstruktivan dijalog na temelju objektivnosti i postivanja drugog misljenja.

15. Islam nas uci da je Allah ljude stvorio razlicitim. (Da je tvoj Gospodar htio, On bi ljude ucinio jednim ummetom)!

16. Islam se ne zadovoljava hvalospjevima o proslosti svoje civilizacije, vec od nas zahtijeva rad na planu izgradnje moderne  islamske civilizacije.

17. Islamu nije najveca briga formalna primjena seriatskih propisa, vec smatra svojim temeljnim zadatkom uspostavljanje istinskog, a ne formalnog, islamskog nacina zivljenja u svim drustvenim segmentima.

18. Islam muslimane, ma gdje oni zivjeli, smatra jednim jedinstvenim ummetom.

sadrvan.com/rahic.ba