Slavljenje Uzvišenog Allaha pribavlja nafaku, i zbog toga se u hadisu kojeg bilježi imam Ahmed stoji da je Nuh, a.s., rekao svojim potomcima: „Slavite Allaha – izgovarajte subhanallah – jer je to namaz svake stvari i njome Uzvišeni Allah opskrbljuje sve.“ Zato, ustraj u slavljenju Allaha i raduj se nafaci.

altJoš jedna od koristi slavljenja Uzvišenog Allaha jeste da štiti čovjeka od iznenadnih opasnosti i jača čovjekovo vizionarstvo. Zbog toga povećaj tesbih u trenucima kada te okruže problemi i opasnosti, vratit će ti se trezvenost, smiriti srce, prosvijetliti duša. Osjetit ćeš sigurnost jer si u kontaktu sa Vječno živi, Vladarom nad svim vladarima, osim koga drugog božanstva nema.

Slavljenjem Uzvišenog Allaha čovjek se spašava od nemarnog, nesređenog i apatičnog života. Spašava se od ljudskih prigovora, životnih bura i na taj način izranja na kopno sigurnosti i osamljivanja sa svojim Gospodarom, čvrsto se uzdajući u Njega i uživajući u zikru: „Ta, doista, srca se smiruju kada se Allah spominje.“

Slavljenje Uzvišenog Allaha izvodi čovjeka iz sna nemarnih, iz lošeg stanja onih koji su se od Allaha okrenuli, spašava te od tame nevjernika i ateista, čisti te od tragova prljavštine i vodi te putem robovanja Gospodaru svjetova.

Slavljenje Uzvišenog Allaha te podsjeća na tvoju slabost, na tvoju nemoć i mnoštvo tvojih grijeha, na tvoju malenkost i poniznost pred Allahom. Također, podsjeća te na veličinu i neovisnost tvog Gospodara, na Njegovu snagu, veličinu i dostojanstvo. Posljedica takve svijesti o Allahu jeste da ćeš mu biti zahvalan na blagodatima, hvaliti Ga na onome što ti je darivao. Prepustit ćeš sve stvari njemu i pasti na pragu Njegove veličine i gospodarstva.

Veličanje i slavljenje Uzvišenog ukazuje ti na ljepotu kosmosa i izvanrednost Allahovog stvaranja. Ono okreće tvoj pogled prema otvorenoj knjizi Kosmosa koja stoji pred tvojim očima. Zato počinješ razmišljati o veličini Allahovog stvaranja, počinješ razmišljati o veličini i snazi Stvoritelja. Iz tvoje diše tada provri: „Subhanallah“, iskreno, skrušeno, čista srca, puneći vagu tvojih dobrih djela kod Allaha.

Spominjući i veličajući Uzvišenog Allaha, sjetiš se zikra i nerazumnih bića, ptica, riba. Tada osjetiš ljubomoru, nastojiš ih preteći u zikru, jer ti je Allah dao više snage, sposobnosti i razuma. Ovo je jedan od najznačajnijih oblika ibadeta i najljepših načina približavanja Uzvišenom. Teško onome, i opet, teško onome od koga pupavac, mrav ili pčela više slave Allaha.

Jedna od ljepota zikra i veličanja Allaha jeste u tome što u tom ibadetu postaješ partner melecima, jer oni uvijek veličaju i slave Allaha. Tako izlaziš iz ljudskog nemara i čovječje griješnosti u čistotu i blizinu meleka, Allahovih bliskih robova.

Veličanjem Uzvišenog Allaha ti nadopunjuješ svoje manjkavosti i upotpunjuješ svoje ibadete i svoju pokornost Allahu. Nadoknađuješ ona djela koja si propustio. Zikr je upotpunjivač, ukras i miris tvojih djela kojima upotpunjuješ krnje, čistiš grijehe, otklanjaš pogreške i ljepotom ispunjavaš mjesto gdje boraviš.

Korist zikra je i u tome što te čini na svakom mjestu i u svakom vremenu kao da si na sedždi Uzvišenom Allahu, bilo da si u kući, u autu, u avionu ili na pijaci. Gdje god da si, u trenutku dok zikriš i veličaš Allaha – kao da si na sedždi. Pa, vidite li kako je divan ovo ibadet, kako je to veličanstven položaj.

 

Autor: Aid el-Karni