Mnogo je tipičnog voća kod nas u ovo jesenje vrijeme koje se bere i ubire spremajući za zimu. Mušmule su tipične što 'čekaju' da padne mraz pa da se mogu ubrati i ostavit da nadođu tokom zimskih dana. Ubrane i smještene u gajbe one postepeno sazrijevaju i omekšaju u potpunosti te se tada koriste za jelo. Ovogodišnje mušmule su za razliku od pretdhodnih godina izrazito izrasle kao plodovi krupne i nadamo se kada omekšaju da će biti sočne i lijepe. Mušmule nas podsjećaju na mladalačke dane kada su naši roditelji u jesen brali ovo voće koje su smještali za to na predviđena mjesta u slamu ili sijeno te zimi kada su dani kratki a noći duge se ovo voće iznosilo na sijelu i jelo.
Za šta mušmula može poslužit još
Kada je u pitanju ljekovitost ovog voća neki tvrde da mušmula poboljšava vid, jača jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, otklanja bolove u leđima i koljenima. Mušmula se preporučuju i kod vrtoglavice, dijareje (proljeva), infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.
Mušmula isto tako sadrži brojne ljekovite sastojke, tanin, vitamin C, pektin, smolu, jabukovu, limunsku kiselinu... I sjemenke ove biljke su vrlo zdrave, drže se u vodi dok ne nabubre, a za to vrijeme oslobađaju ljekovite sastojke. Ova voda koristi se kao obloga kod povreda kože.
Zato kada je imamo na ovim našim plodnim njivama iskoristimo za navedene stvari te provjerimo ljekovitost i korist koju ima mušmula.
dzematrahic.ba