H1U Gornjem Rahiću u subotu 12. septembra održana je promocija knjiga "Sarajevski sahan između Beča i Stambola" i "Sevdah kao ogledalo života" prof.dr. Enesa Kujundžića iz Sarajeva gdje je ujedno održana sa nastavkom od prošle godine Bosanska sofra sa akcentom na tradicionalno jelo hurmašice.Podsjećamo naše čitaoce da je prošle godine Bosanska sofra bila na temu prezentacije baklave. Realizacija druge godine za redom je samo kontinuitet ideje koja postepeno zaživljava na oživljavanju starih dobrih tradicionalnih jela. Projekat se održao u prostorijama udruženja žena „Rahićka čaršija“. Ove godine se u tom projektu otišlo korak naprijed te su žene prvi put u ovom ambijentu da se takmiče ko će bolje napravit hurmašice uz predviđene vrijedne nagrade za prva tri mjesta. U ovom takmičenju je učestvovalo devet osoba.

Prilikom izlaganja prof.dr.Enesa Kujundžića o sadržaju knjiga vidljivo je da je Gornji Rahić i okolina zauzelo posebno mjesto kako iz historijskog pogleda tako i iz današnje modernosti, procesi koji se nadopunjuje i naravno treba ga proširit na osnovama koje su historijske činjenice kako prošlosti tako i budućnosti. Prof. se zalaže da se naš kraj pokrene i da zažive ove vrijedne stvari tradicije kako bi naše društvo pored oživljavanja tradicijskih vrijednosti ostvarilo ujedno i ekonomsku računicu.

Ovog puta su prisutne članice udruženja kao i gosti imali priliku da dobiju na poklon knjige koje je finansirao džemat Gornji Rahić, te na ovaj način podstičući prisutne da proširuju svoje vidike na ovu i njima slične teme.

Ujedno je kako smo rekli prvi put održano takmičenje za izbor najboljih napravljenih hurmašica te je u svojstvu tri člana žirija došlo se do prva tri mjesta, izbor je bio težak za žiri jer sve su hurmašice bile za pohvaluH5:

  • 1.Mjesto je pripalo Šemsi Kablić (150 KM i pehar), prvu nagradu su obezbijedili Sead Softić i Edin Zaimović, pehar Mjesna zajednica G.Rahić.
  • 2.Mjesto je osvojila Sabina Ikanović (100 KM),drugu nagradu je obezbjedio dr.Zijad Nišić
  • 3.Mjesto je pripalo Ameli kovačević (50 KM), treću nagradu je obezbijedio džemat Gornji Rahić.

Isto tako svi učesnici su ovom prilikom dobili zahvalnice koje je pripremila Mjesna zajednica Gornji Rahić.

Vrijedi istaći da je bitno da se kontinuitet održi sa ovim projektom koji je započeo u okviru Rahićkog ljeta i tako treba nastavit u budućnosti.

Promociji knjiga kao i izboru najboljih hurmašica prisustvovalo je oko trideset posjetilaca između ostalih pored predsjednika MZ gospodin Zudo Karahmetović, gospodin Edin Jašarević predsjednik Preporoda Brčko, dr. Zijad Nišić, Edin Zaimović, Sead Softić , Nedim Hamzabegović i drugi.

Isto je važno napomenuti i učešće "Fine Food Čaršija" Gornji Rahić vl. Zaimović Irfan, na paketu proizvoda iz njihovog asortimana kao i restorana Havana koja je ugostila sve prisutne na promociji jednom besplatnom večerom.

Ovo svakako mnogo znači za naše društvo da je učesnika popriličan broj bio što znači da ima interesovanja na oživljavanju tradicionalnih jela kod nas i naše okoline.

Zato posvetimo pažnju ne jednom nego više puta u toku godine ovakvim kvalitetnim sadržajima koji doprinose takmičenju i unapređenju naše kulture u našem kraju.