Stelefonvi koji kupuju Samsung, Xiaomi, Nokia, OnePlus, Sony, LG, a najvjerovatnije i pametne telefone Huawei i Honor u ranim 2020-ima morat će odlučiti hoće li koristiti Google ili neku od alternativa prilikom podešavanja uređaja prenosi indikator.ba. 

Novi izbor je rezultat ogromne novčane kazne koja je izrečena Googleu, koji razvija operativni sistem za pomenute marke pametnih telefona, a koju je Evropska komisija odrezala prošle godine zbog kršenja pravila EU o konkurenciji. 

Okvir za odabir pretraživača, koji se obično nalazi na početnoj stranici Android pametnih telefona i pokreće ga zadano pretraživanje na web-pregledniku Chrome, pojavit će se prvi put kada se pokrene novi pametni telefon ili tablet. 

Korisnik će moći odlučiti da nastavi koristiti Google, koji je dosad bio glavni pretraživač na Android pametnim telefonima, ili bilo koju od alternativa poput Yahoo!, Qwant, a najvjerojatnije i Microsoftov Bing i DuckDuckGo. 

Najavu je objavio Google, a ova promjena će stupiti na snagu početkom 2020. godine i sa njom će se susresti samo evropski kupci novih pametnih telefona. 

Google će pružiti evropskim korisnicima više slobode da odluče koju uslugu žele koristiti zahvaljujući astronomskoj kazni od 4,3 milijarde eura koju je tehnološkom gigantu izrekla Evropska komisija zbog kršenja EU pravila tržišnog natjecanja prošlog jula.