altČesto čujemo informacije da ima starih osoba koje su dosegle duboku starost i da se drže propisa vjere, da poste iako su godine velike.

Odavno nam je skrenuta pažnja da u našoj sredini ima jedna fina stara nurli lica nana koja je u lijepim godinama. Nana koja je proživjela svašta u životu, ostala bez oca i majke u svojoj šestoj godini nije ih ni zapamtila. Kaže za naš portal da joj je otac Ibro Smajlović imo prebivalište u Brčkom te je Ibro bio pekar (1920) i radio je u Brci. Tako se i Neska rodila u Brci gdje je otac provodio dosta radnog vremena i znao živjeti tu. Nakon očeve i majčine smrti nju su preuzele tetke sa očeve strane (koje su prema riječima nane Neske živjele kod stare ćuprije „takozvani ženski most nekadašnji na rijeci Brci u Brčkom“ današnji most prema Konačkom brdu) kada je imala samo 6 godina da bi je nakon toga usvojila izvjesna Tefa Grnčević koja nije imala djece a živjela je u dijelu grada Mujdanovača u Brčkom. Iz te familije se kasnije udala za Musić Agana koji je bio upošljen u komunalno Brčko gdje je zaradio i penziju koju i danas uživa nana Neska.

Na naše pitanje za zdravlje kaže da joj situacija sa zdravljem u zadnje vrijeme nije naročito dobra kada su u pitanju noge i ruke, ali se kaže naročito dobro osjeća kada je u pitanju pamet i sjećanje to izvrsno funkcioniše.

Kaže završila je mekteb četiri godine,također je završila „Čačak medresu“ u Brčkom ? i da je učila pred poznatim muderisom Abdulganijem Ibrahimbegovićem.  Spomenula je da je zavšila četiri godine škole, ali je nismo pitali da li se to odnosi na medresu ili neku drugu obrazovnu ustanovu.

Potiče dakle iz familije Smajlovića, rođena je 12.09. 1917. godine, što znači da gazi 97 godinu života, da bi se uvjerili u taj argumenat njene starosti zatražili smo ličnu kartu da bi cijenjeni čitatelji mogli i taj segmenat imati u vidu što nam je ljubazno ustupila. Nurli lice ove nane mnogo nam govori o njoj, kaže da se od Kur'ana ne odvaja još od svoje osme godine kada ga je naučila čitati i snjim se druži dakle 89 godina i sa ponosom nam pokazuje stari Kur'ana požutjelih listova koji je nekad bio nov kad ga je nabavila, danas nakon tolikih godina ova časna knjiga pomalo pocijepana na rubovima i zadnjim koricama te je rado i sa ponosom prihvatila prijedlog da se snjim slika za naš portal. I to je simbolika koliko naša nana voli ovu svetu knjigu. Kaže također da posti svaki mjesec ramazan od svoje osme godine i dan danas posti i to bez nekih većih problema. Fariz Osojkić iz Gornjeg Rahića koji nas je doveo do nje i koji se na neki način brine o njoj kaže za naš portal da za nanu Nesku obezbjeđuje svaki dan iftar i sehur i bili smo prisutni kada mu je nana Neska davala prijedlog šta da joj donese za večerašnji iftar odnosno sehur.

altPitali smo nanu Nesku kako se obrela u naselju Prutače, te nam kaže da je prije ovog posljednjeg rata živjela na Stolinu (dio grada Brčkog) kako kaže prva zgrada kada se hoće prema Brezovom Polju jer je njen muž Agan dobio stan od komunalnog (bio je radnik tog preduzeća) i da je tih devedestih čula da se priprema zlo po Bošnjake u gradu i ona je kaže napustila grad i došla u Brku (bila kod Džaferovića i Ešrefe Hadžić)da bi se odatle kao izbjeglica prebacila do Jasenica u općini Srebrenik. Tu je kaže ostala sve do iza rata da bi se obrela u naselju Prutače 1998. godine gdje i dan danas živi u jednoj maloj sobi 3 sa 3 . Na nanu Nesku su mnogi navikli i dolaze kod nje na savjet, da im kako kaže nana prouči nešto iz Kur'ana (uči hatme),na vodu i da uputi koju dovu za hajr.

Nana Neska je ostala udovica nakon smrti muža Agana 1980. godine i kaže da je poslije toga 1981. godine uzela mushaf te se zaklela da se neće nikada više udati što je i ispoštovala do danas. Kako kaže nikad nije bila tokom života u radnom odnosu te je bila cijelo vrijeme samo domaćica. Kaže nana Neska da je bila za svojih 97. godina u Turskoj i Njemačkoj u posjeti.

Nana Neska je u dobrom psihičkom stanju i zna čak da komunicira i preko mobilnog telefona te na taj način komunicira sa Osojkićem oko njenih potreba jer su je njena djeca kako kaže malo zaboravila i ne brinu se za nju.

Da Allah podari svako dobro ovoj hajirli nani Neski koja zna za svog Gospodara, nani koja je najvjerovatnije najstariji stanovnik Brčko distrikta.

Pripremio:Hamid Hasikić