tehnologijaJužna Koreja i Švedska su najinovativnije zemlje u svijetu, prema listi koja računa sve, od koncentracije tehnoloških kompanija do broja diplomiranih naučnika i inženjera u državi. Indeks inovativnih zemalja naglašava poziciju Južne Koreje kao ekonomije čije su kompanije registrovale najviše patenata u 2017. godini.

Bloomberg, koji sastavlja indeks zasnovan na podacima iz izvora poput Svjetske banke, MMF-a i OECD-a, rangira južnokorejski Samsung na najviše mjesto. Elektronski gigant je najvrjednija južnokorejska kompanija i od početka milenija dobio je više američkih patenata nego bilo koja druga kompanija osim IBM-a

Najinovativnije zemlje u 2018. godini


Na drugom mjestu je Švedska koja ubrzano stječe reputaciju evropske tehnološke startup prijestolnice.

Skandinavska zemlja je dom najvećim evropskim tehnološkim kompanijama, a njen kapital nalazi se odmah nakon Silicijumske doline kada je riječ o broju „zlatnih koka“ – tehnoloških kompanija od milijardu dolara – po glavi stanovnika.

Obrazovanje sputava SAD

SAD je ispao iz top 10 na Bloombergovom indeksu inovacija za 2018. godinu, prvi put u šest godina otkako se indeks izrađuje. Pali su s 8. na 11. mjesto, ponajviše zbog ocjene visokog obrazovanja i udjela diplomiranih znanstvenika i inžinjera u radnoj snazi.

Američko rangiranje doživjelo je još jedan korak unazad u septembru 2018. godine, nakon što je objavljena lista najboljih univerziteta, gdje prva dva mjesta ne zauzimaju više američki univerziteti već britanski – Oxford i Cambridge.

Pored pada američkog obrazovanja na indeksu inovacija, Bloomberg tvrdi da je zemlja također nazadaovala kada je riječ o proizvodnji na dodatu vrijednost. Zemlja se sada nalazi na 23. mestu, dok Irska i Južna Koreja zauzimaju prva dva mjesta.

Uprkos ovim padovima, Bloombergov indeks inovacija i dalje rangira SAD kao broj 1 kada je u pitanju učestalost tehnoloških kompanija. SAD je također na drugom mjestu, odmah iza Južne Koreje u patentnoj aktivnosti.

Ove rang liste mogu objasniti disparitet između Bloombergove liste inovativnih zemalja i liste 10 najinovativnijih ekonomija Svjetskog ekonomskog foruma.

Top 10 najinovativnijih ekonomija svijeta

Prema ovom rangiranju, sastavljenom u okviru Izvještaja o globalnoj konkurentnosti 2017-2018. godine, SAD je rangirana kao druga najinovativnija zemlja u svijetu nakon Švicarske. Uključivanje SAD u ovu tabelu, kao i isključivanje Južne Koreje, dvije su najznačajnije razlike među različitim rangiranjima.

Osim ovih zemalja, većina zemalja koje su uključene u top 10, nalaze se na obje liste.

Tehnološki gigant Izrael

Jedna nacija koja ima istaknuto mjesto u oba rangiranja inovativnosti je Izrael.

Zauzimajući treće mjesto na tabeli inovacija u Globalnom izveštaju o konkurentnosti, Izrael je rangiran kao 10. najbolja zemlja u svijetu kada je riječ o inovativnosti, prema Bloombergovom rangiranju. Međutim, njihov indeks također stavlja Izrael na prvo mjesto u dvije kategorije inovacija: intenzitet istraživanja i razvoja i koncentracija istraživača.

Izraelski talenat za istraživanje i razvoj ilustruje neke od glavnih tehnoloških inovacija koje izlaze iz zemlje. Tu spadaju USB fleš disk, prvi Intel PC procesor i Googleova Suggest funkcija. Uprkos tome što je manji od američke države Nju Džerzi i s malobrojnijom populacijom, Izrael kotira daleko iznad svoje veličine na globalnoj tehnološkoj pozornici.

Ima oko 4000 startupa, i podiže ulagački kapital po glavi stanovnika na dva i po puta u poređenju s SAD-om i 30 puta više nego u Evropi.

Prema podacima OECD-a, Izrael ulaže više novca na istraživanja i razvoj kao dio svoje ekonomije nego bilo koja druga zemlja – 4.3% BDP-a u poređenju sa drugoplasiranom Korejom s 4.2%, dok Švedska ulaže 3.2% od ukupnog BDP-a, navodi WEF.

Piše: Resul Mehmedović