P1zemljaosljednja tri jula bi mogla biti najtopliji mjeseci na Zemlji u posljednjih skoro 120.000 godina, tvrde naučnici.Posljednja tri jula bi mogla biti najtopliji mjeseci na Zemlji u posljednjih skoro 120.000 godina, tvrde naučnici.Prateći NASA-inu posljednju objavu da je juli 2018. godine bio treći najtopliji mjesec od početka pouzdanih mjerenja 1880. godine, klimatski naučnik Stefan Rahmstrof ističe da je posljednji juli, u kojem su zabilježeni rekordni valovi toplote, vjerovatno bio najtopliji mjesec od geološkog perioda poznatog pod nazivom Eemian.
Period Eemiana i ledeno doba prije i poslije njega, bili su prirodni procesi Zemlje koje može objasniti naša orijentacija prema Suncu u to vrijeme, tvrde naučnici.
Ovi procesi zagrijavanja i hlađenja događali su se postepno hiljadama godina, ali trenutno brzo zagrijavanje na Zemlji, ono u posljednjih 150 godina, bez sumnje je ljudsko djelo, jer se u našoj atmosferi skupljaju snažni staklenički plinovi proizvedeni izgraranjem uglja i drugih goriva.
"Fluktuacija između toplih i hladnih perioda na Zemlji se dešava oduvijek, ali ključna stvar se dešava od industrializacije, od tada imamo potpuno drugačiji raspored", kazala je Pat Bartlein, paleoklimatolog na univerzitet u Oregonu.
"U potpunosti se slažem da su posljednja tri ljeta vjerovatno najtoplija u posljednjih 100.000 do 115.000 godina. Vrlo je vjerovatno da smo počeli prelaziti najtopliji dio Holocena, perioda koji je nastupio nakon ledenog doba", rekao je David Black, paleoklimatolog sa Stony Brook Univerziteta.
Stefan Rahmstrof je još 2013. godine tvrdio da je trenutna klima već nadmašila najtopliji period Holocena.
 
(Vijesti.ba / NN)