Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i u narednih će sedam godina predvoditi Islamsku zajednicu u BiH, i to je najbolja vijest za sigurnost države i naroda u burnom vremenu kakvom svjedočimo na domaćoj, regionalnoj i svjetskoj sceni.

REIS KAVAZOVICUostalom, kroz takva vremena u proteklih sedam godina Kavazović se i dokazao. Islamska zajednica danas je mnogo više od samo vjerske zajednice, ona je istinski vrhovni vjerski i duhovni autoritet kod muslimana Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica danas ima obavezu ostati iznad dnevno-političkih dešavanja, da bi bila i ostala strateško mjesto koje u svakom momentu može imati presudan uticaj da podijeljenost među ljudima ne ugrozi vitalne interese bošnjačkog naroda, kao i interese jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine. Njen razvoj i stabilnost koje je donio reis Kavazović, podrška i otvorenost prema svima koji čuvaju i baštine temeljne principe države značio je ujedno i jačanje države BiH, kako na unutrašnjem, tako i vanjskom planu.

Jasno i glasno identificiranje, ali i suprotstavljanje politikama koje državi ne žele dobro odlika su Islamske zajednice pod Kavazovićevim vodstvom. Sam reis Kavazović će reći kako “Islamska zajednica ne može glumiti državu i voditi politiku, ali može svojim ukupnim društvenim angažmanom pomoći izgradnji ove države i ozdravljenju njenog društva“. To su prepoznali važni ljudi, institucije, pa i cijela društva kako na Zapadu, tako i na Istoku.

U isto vrijeme, Islamska zajednica se, u vremenima /već duži niz godina/ dezorijetisane bošnjačke politike, snažno suprotstavila svim uticajima sa istoka i zapada, pokazujući tako da ova država u svakom smislu pripada Evropi, ali i da u budućnosti može biti važna spona islama i zapada.

Reis Kavazović uspio je u vremenu kad su muslimani pitanje broj jedan u okruženju i svijetu, nerijetko u kontekstu antimuslimanske histerije i islamofobije, izgraditi mostove prijateljstva unutar i izvan Bosne i Hercegovine upornim insistiranjem na očuvanju tradicionalnog pristupa Islamu koji vijekovima živi u Bosni i Hercegovini. Zajednica se odlučno suprotstavila stranim tumačenjima vjere, svjesna da su te druge i drugačije ideologije prijetnja državi, narodu i njegovom jedinstvu. U toj akciji protiv nasilnog ekstremizma, steći će se dojam, Islamska zajednica je u proteklom periodu bila usamljena, a društvo i država su zakazali. Jer, ove pojave nisu samo fenomen vjere.

Zbog svega navedenog, Süddeutsche Zeitung će potkraj prošle godine zaključiti da "zahvaljujući Islamskoj zajednicu i reisu, Bosna i Hercegovina ostaje zemlja evropskog islama". Takvo viđenje sa Zapada možda i najbolje govori o zaslugama IZ i reisa Kavazovića u očuvanju muslimanskog i bosanskog identiteta i države Bosne i Hercegovine.

I zbog toga je izbor Kavazovića u, važno je napomenuti, najčistijoj izbornoj kampanji ikad vođenoj u BiH jednako važan i dobar za Zajednicu, društvo i povrh svega državu Bosnu i Hercegovinu.

(Vijesti.ba)