U Šerićima, nadomak Zenice, nalazi se mala zanatska radionica u prizemlju porodične kuće. U ovoj radionici Haris Čelenka ručno izrađuje tradicionalnu peć, u narodu poznatiju kao fijaker, komad historije bosanskohercegovačkog življa.
Fijaker ima ploču za kuhanje i pekaru za pečenje, a njegova najveća prednost u odnosu na ostale peći na drva jeste ta što vrlo brzo može da zagrije prostoriju do 100 m2. Vrijedni Haris ovu peć izrađuje po narudžbi i to od dvije vrste materijala, lima i inoxa. Dimenzije i materijal kao i pozicija pećnice zavise od samog naručioca i njegovih želja. A kada su u pitanju klijenti, njih ima iz svih balkanskih zemalja.
Haris je zanat naučio od svog oca, koji je ove peći pravio samo za poznanike i iz hobija. Prije 5 godina je odlučio da sam pokuša da izradi jednu ovakvu peć prema nacrtu iz 50 i 60-ih godina na koji je naišao. Ispostavilo se da su ti nacrti bili diplomski rad limara u srednjim školama tog doba. Ubrzo je savladao zanat i počeo da izrađuje fijakere po narudžbi u slobodno vrijeme, a dugo vremena je razmišljao da se bavi isključivo ovim poslom, jer kako sam kaže, potražnja je velika.
U promišljanju o pokretanju vlastitog biznisa, saznao je za YEP inkubator poslvnih ideja i odlučio da se prijavi sa ciljem da savlada pravila uspješnog poslovanja i dobije podršku u razvijanju svog biznisa. Po završetku prezentacije poslovnih ideja u sklopu Inkubatora, Haris je registrovao Proizvodni obrt Fijaker, kao stari i tradicionalni zanat i uz finanijsku podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) izvršio nabavku prijeko potrebnog materijala. Iskustvo na preduzetničkoj obuci mu je puno pomoglo oko planiranja razvoja posla, organizacije rada i projektovanja troškova i dobiti. Smatra da svako ko želi da radi nešto što voli, da bi trebalo to da radi za sebe, jer će samo tada dati ono najbolje od sebe.
![](http://yep.ba/wp-content/uploads/2019/10/Preduzetnik-696x468.jpg)
Ovaj preduzetnik ističe da je u proteklih 5 godina izradio više od 100 „fijakera“ i da su vlasnici ovih peći sada iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Prema njegovim riječima, nikada ga niko nije pitao za visinu cijene, jer svi žele da posjeduju za njih neprocjenjiv dio djetinjstva i nešto što će ih podsjetiti na nekadašnje vrijeme. Također, ističe i da se hrana spremljena u bilo kojoj drugoj peći ne može porediti sa ukusom one spremljene na fijakeru.
Sama peć je specifična po izgledu, ali i po ukrasnim detaljima koji su, također, Harisov ručni rad. Teži oko 100 kilograma, najviše zahvaljujući šamotnom ložištu. Da bi se izradio jedan „fijaker“ potrebno je 3 dana rada, a prema Harisovim riječima, najveći problem i izazov mu predstavlja dostava. U većini slučajeva on samostalno, u svom putničkom automobilu, dostavlja peć kupcu. Bez obzira na udaljenost i vrijeme, a nekada, kada je to moguće, koristi usluge brze pošte.
U narednom periodu Haris planira da proširi radionicu, izvrši nabavku dodatnih alata i materijala za izradu peći. Kako bi ubrzao proizvodnju razmišlja i o obučavanju i zapošljavanju dodatnih radnika. Svakako da će „fijaker“ i dalje biti osnovni proizvod Harisove firme, ali ovaj preduzetnik planira da po narudžbi izrađuje i roštilje i slične pekarske rekvizite.
Što se tiče plasmana proizvoda, za sada je zadovoljan online prodajom i promocijom. Kada razvije posao u tolikoj mjeri da može raditi više narudžbi odjednom, Haris planira da pokuša da ostvari saradnju sa nekim od tržnih centara gdje bi jedan model fijakera bio izložen kao prodajni artikal. U svakom slučaju, ovaj preduzetnik je siguran u plasman svojih proizvoda, jer dnevno dobije po nekoliko narudžbi za izradu peći. Ono što je prednost za ovaj biznis jeste što odlikuje tradiciju i zanatstvo i nema mnogo konkurenata.
Fijaker nudi i dugoročnu garanciju na proizvode u periodu od 5 godina. O kvalitetu proizvoda svjedoči činjenica da do sada nije bilo žalbi na proizvod, često prima zahvale klijenata,kao da im je peć poklonio a ne komercijalno prodao.