ImageBorovnica je listopadni grm sa čvorastim stabljikama i puzavim korjenom. Raste na kiselom tlu brdskih bjelogoričnih i crnogoričnih šuma i doseže... visinu do 50 cm. Listovi su jajastog oblika i sitno nazubljeni, a cvjetovi zvonastog oblika i svjetloroze boje. Plod je crnomodra bobica veličine graška, koja na vrhu završava okruglim udubljenjem. Cvjeta od aprila do oktobra, a plodovi sazrijevaju u avgustu.

ImageBorovnice su odličan izvor C vitamina, a bogate su i mineralima poput kalija, kalcija i fosfora. Plava boja borovnica potječe od antocijana, poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava. Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi.

Listovi borovnice također imaju ljekovita svojstva. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. Upotrebljavaju protiv stvaranja mokraćne kiseline, te za liječenje želučanih grčeva, kašlja i šećerne bolesti. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što su bobice sazrile, nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti.

ImageVitamin C iz hrane djeluje kao snažni antioksidans koji, osim što ima povoljan učinak u slučaju prehlade, astme i nekih drugih bolesti, smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Ujedno, borovnice djeluju antibaketrijski kod upalnih promjena probavnog sustava i protiv nadimanja.

Prije konzumiranja ili kuhanja svježe borovnice treba očistiti od eventualnih listića, isprati pod tekućom vodom te posušiti upijajućom krpom. Borovnice se mogu konzumirati svježe uz dodatak šećera, sladoleda ili s drugim voćem u voćnim salatama ili želeima, a od njih se proizvode i sokovi, sirupi...

 Bijela riba s umakom od naranče i povrćem

Ako vam se katkad i činilo da je u neko jelo utrošeno previše sastojaka i vremena, ovo to posve sigurno nije. Konačni okus vrijedan je svakog postupka i svakog od broja sastojaka.

Priprema

  1. ImageIzrežite 4 veće alufolije pravokutnog oblika i premažite ih polovinom ulja. Stavite svaki filet ribe na zasebnu, namašćenu foliju, pospite Vegetom, pokapajte limunovim sokom i premažite s još malo ulja. Zamotajte ribu u alufoliju i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 minuta.
  2. Za prilog, očistite povrće i narežite ga na tanke trake.
  3. U većoj tavi zagrijte ulje i povrće kratko popecite. Dodajte Vegetu i popecite sve zajedno još 2 minute.
  4. Za umak, na 20 g maslaca kratko popecite sitno nasjeckani luk. Dodajte narančin sok, naribanu narančinu koricu i Vegetu. Kuhajte miješajući 3-4 minute i dodajte Gussnel razmućen s vodom. Maknite s vatre te u vrući umak postupno umiješajte preostali maslac.


Posluživanje
Pečene riblje filete izvadite iz folije, stavite na ugrijane tanjire i poslužite s prilogom od povrća i umakom od naranče.

Savjet
Narezano povrće za prilog možete staviti ispod ribe i peći sve zajedno u alufoliji na 180°C oko 20 minuta. 

Prirodni lijekovi za sitne nezgode

Smokva

Sitne nezgode česte su na odmoru, zato ne krećite na put bez torbice sa lijekovima, pribjegnite kućnim lijekovima. Ipak, u nekim slučajevima mogu vam pomoći i mali trikovi.


Tradicionalno sredstvo za ublažavanje bola od uboda ježa je smokvino mlijeko, bijela tečnost koja se pojavljuje kada se odlomi list smokve.

Da bi se spriječilo da se ubod zagnoji, stopalo treba premazati antibakterijskom kremom, a poslije vađenja bodlji savjetuje se premazivanje ranica ribljim uljem, pišu "Novosti". 

Tegobe izazvane vrelim dodirom meduze može ublažiti tretman presječenim svježim paradajzom, koji se stavlja na kožu neposredno poslije kontakta sa kiselinom. Pomažu i specijalne kreme protiv opekotina.

Savjeti:Šta sve može maslinovo ulje?

Ukoliko želite imati lijepe i njegovane ruke, a imate problema sa suhom i ispucalom kožom, dovoljno je da ih držite 15 minuta u toplom maslinovom ulju koje će ih nahraniti i učiniti baršunasto mekanim.

Tijelo

Žene maslinovo ulje upotrebljavaju u službi ljepote i njege od kada svijet postoji. Zbog velikog udjela hranjivih sastojaka, najviše vitamina E i A, ova dragocjena biljka danas je nezamjenjiva u njezi kože. Maslina štiti kožu od isušivanje, preranog starenja i oštećenja sunčevim zračenjem, dubinski je hrani i štiti od iritacije.

- Ukoliko želite imati lijepe i njegovane ruke, a imate problema sa suhom i ispucalom kožom, dovoljno je da ih držite 15 minuta u toplom maslinovom ulju koje će ih nahraniti i učiniti baršunasto mekanim.

- Nećete pogriješiti ukoliko kao za osnovu svakog pilinga iz kućne radinosti, pa čak i onog za osjetljivu kožu lica, uzmete upravo maslinovo ulje.

- Sa ovim uljim možete jednostavno i brzo obnoviti i nahraniti ispucale i suhe vrhove kose, a isto tako i skinuti šminku.

- U svoju omiljenu kupku dodajte par kapi ove dragocjene tečnosti. Nakon toga koža će dugo ostati mekana i nježna na dodir.

- Maslinovo ulje možete utrljati na područje izrazito suhih peta i laktova. Učinak sigurno neće izostati.