altNa samom početku razgovora zahvaljujemo se na Vašem ustupljenom vremenu za naš portal dzematrahic.ba, kako bi smo ukratko kroz naš Intervju prezentirali rad ove obrazovne ustanove koja ima dugu tradiciju postojanja u našem kraju.

      Gospodine Karaliću: Kako bi ste u najkraćem predstavili Sedmu osnovnu školu u kojoj već nekoliko godina, po ocjenama mnogih, uspješno obavljate funkciju direktora?

        Admir Karalić: Sedma osnovna škola Gornji Rahić je jedna od 15 osnovnih škola u Brčko distriktu BiH, škola koju pohađaju učenici iz Mjesnih zajednica Čanda, Ćoseta, Ograđenovca, Palanke i Gornjeg Rahića. Danas škola ima 55 zaposlenih  i  560 učenika. Zbog odnosa  prema radu, ponašanju zaposlenih, njenih učenika naša škola je cijenjena i prepoznatljiva po stručnom znanju, pouzdanosti, čestitosti, smislu za suradnju, ljubaznosti i drušvenoj atraktivnosti.

        dzematrahic.ba: Da li ste Vi, kao direktor, zadovoljni kvalitetom obrazovanja naših učenika?

       Admir Karalić: Ja moram biti iskren kod ovog pitanja, ja  kao direktor sam zadovoljan sa kvalitetom obrazovanja naših učenika. Mi imamo izuzetno kvalitetan i stručno obrazovan nastavni kadar. Posjedujemo senzibilnost da analiziramo individualnosti djece, da razbudimo one koji su izgubili svu nadu. Mi uvjerljivo podučavamo, informiramo, motiviramo, ohrabrujemo i dajemo životnu radost.

        dzematrahic.ba: Iza Vas i Kolektiva zaposlenih u Sedmoj osnovnoj školi je, može se reći, još jedna školska godina. Kako ste radili i ima li mjesta zadovoljstvu?

         Admir Karalić: Zadovoljstva ima iz više razloga: uspješno privodimo kraj školske godine i ona će biti završena  onako kako je planirano Nastavnim kalendarom, realizacija Nastavnog plana i programa  je po planu, u toku školske godine izvršena je edukacija i stručno usavršavanje  nastavnog osoblja, na takmičenjima su učenici postigli zavidne rezultate i aktivnosti planirane Godišnjim programom rada škole se uspješno realizuju.

         dzematrahic.ba: Možete li nam reći nešto više o razvoju situacije tokom posljednjih godina kad je u pitanju upis novih prvačića, jer imamo uvid da će se uskoro mnoge osnovne škole zatvoriti zato što nemaju dovoljno učenika?

        Admir Karalić: Broj učenika se iz godine u godinu stalno smanjuje, mi smo ove godine upisali 56 novih prvačića. Broj upisanih učenika u prethodnim godinama je približno isti  i kreće se oko 50-tak upisanih i brojno stanje, nadamo se,  neće se smanjivati u narednim godinama.

        dzematrahic.ba: Koliko je odjeljenja, učenika i nastavnog osoblja u Sedmoj osnovnoj školi?

Admir Karalić: Trenutno Sedmu osnovnu školu pohađa 560 učenika raspoređenih u 30 odjeljenja. Mi smo jedna od rijetkih škola koja pored nastavnog kadra ima  i kompletan stručni tim , u školi  je zaposleno 55 osoba.

         dzematrahic.ba: Jednom prilikom ste izjavili da će naše mjesto u okviru škole dobiti „Dječiji vrtić“, dokle su stigle te pripreme za naše najmlađe?

         Admir Karalić: Da. Rekao sam, i u toku su pripreme za realizaciju tog projekta, za realizaciju tog projekta potreban nam je prostor a on će se riješti rekonstrukcijom i adaptacijom  „Stare sale“.

        dzematrahic.ba: Kada se može očekivat rekonstrukcija Stare sale, gdje ste od Vlade Brčko Distrikta dobili neka sredstva za taj projekat?

         Admir Karalić: U toku je kompletiranje dokumentacije i izrada Glavnog projekta po završetku tog posla ide se na odabir izvođača tako  da tačno ne znamo kada će se početi sa rekonstrukcijom. Za adaptaciju i rekonstrukciju je  Vlada Brčko Distrikta BiH je obezbijedila  140 000 KM.

       dzematrahic.ba: Kakav je ovogodišnji program obilježavanja 128 godina  postojanja ove obrazovne škole?

       Admir Karalić: Dana, 25.05.2011.godine učenici i nastavnici Sedme osnovne škole obilježavaju Dan škole.

9,00 do 12,00 Sportska takmičenja

13,00 do 14,00  Svečana akademija

14,00 do 15,00 izložba učeničkih radova

15,00  Svečani ručak

Moram reći da će gosti naše škole biti učenici OŠ Petar Petrović Njegoš iz Srebrenice-PŠ Osat i PŠ Osmače i da će istog dana imati prijem kod Predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH  g-dina Esada Atića i Šefa Odjeljenja za obrazovanje  g-dina Rize Čivića.

   alt   dzematrahic.ba: Uspjesi škole su uspjesi i naših učenika, roditelja, nastavnika. Koje su uspjehe ostvarili učenici škole u ovoj 2010 /2011 školske godine?

      Admir Karalić: Ova školska  godina nam je bila uspješna tako da su na državno takmičenje išli učenici Prve pomoći  i Misli mine. Na opštinskom takmičenju iz:

-         Saobraćaja osvojili smo pojedinačno jedno II mjesto i  ekipno III mjesto,učenica Hamidović Almina ide na državno takmičenje iz saobraćaja

-         Atletika-Anida Mehić osvojila treće mjesto u bacanju kugle

-         Rukomet-djevojčice osvojile I mjesto

-         Bosanski jezik i književnost,učenica Dženana Kukić osvojila III mjesto

-         Tehničko obrazovanje,učenici osvojili 11 prvih mjesta i 2 druga mjesto,gdje svi idu na državnu smotru

-         Na Otvorenom prvenstvu amaterske radiogoniometrije osvojili smo III mjesto

-         Geografija-osvojili II mjesto

      dzematrahic.ba: Kada je u pitanju obrazovanje učenika na kakve probleme nailazi Vaš kolektiv imajući u vidu sve veću pojavu delikvencije kod mladih naraštaja. Kako ih prevazići ?

      Admir Karalić: Ono što je dobro za ovu školu a to je da ima izuzetno kvalitetan i profesionalan nastavni kadar i veoma dobru saradnju sa roditeljima tako da svaku negativnu pojavu kod učenika zajedno sa roditeljima rješavamo.

    dzematrahic.ba: I za kraj ovog našeg prvog intervjua za naš portal imate li šta posebno istaći za naše posjetioce što je značajno za javnost, što Vas nismo upitali  kada je obrazovanje naših najmlađih u pitanju?

   Admir Karalić: Našu školu pohađaju i učenici sa težim razvojnim poteškoćama i oni su barem jednim dijelom uključeni u redovan nastavni proces a što to nije u drugim školama.

Mi smo škola koja izuzetno ima dobru saradnju  sa lokalnom zajednicom i  Nevladinim organizacijama, tako da smo preko NO Krog iz Slovenije obezbijedili da 15 naših učenika krajem juna idu na ljetovanje u Kopar –Slovenija.

   Zahvaljujemo se još jednom na Vašem razgovoru i želimo Vam da i dalje budete uspješni kao direktor i želimo mnogo sreće i uspjeha čitavom kolektivu Sedme osnovne škole!

dzematrahic.ba