altProšle godine došlo je do redovne skupštine odnosno procesa izbora novog rukovodstva u BKUD-a“G.Rahić“ na čelo je došao Enes Karalić koji je inače angažovan u društvu kao voditelj mlađih uzrasta gdje radi kao koreograf. Razgovarali smo s njim oko promjena u ovom društvu i trenutnim aktivnostima koje se provode.

 

dzematrahic.ba: Na početku našeg razgovora gospodine Karalić možete li nam reći koje sve došao i ušao u uže rukovodstvo društva nakon restruktuiranja odnosno redovnog izbora u društvo nakon što je dugo godina na čelu bio vaš prethodnik gospodin Samid Šabanović?

 

Karalić Enes : Hvala na pozivu,došlo je do novog izbora rukovodstva BKUD-a „G. Rahić“, u upravni odobor su ušli odnosno se nalaze: Hokić Novalija-riba kao predsjednik upravnog odbora, Lišić Admir kao sekretar, Edvin Bošnjaković je predstavnik muzičke sekcije, Sead i Hasiba Ibranović su predstavnici folklorne sekcije, Samir Trokić je predsjednik roditelja od mlađe folklorne sekcije, Ajla Čelić je zadužena za evidenciju obuće i odjeće, između ostalih tu je i gospodin Mirza Mešanović predsednik mjesne zajednice koji nam daje veliku podršku u radu  našeg društva.            

dzematrahic.ba: Imatel podatak o hronologiji nastanka društva i njihovim dosadašnjim predsjednicma koji su prodefilovali od kako postoji društvo?

Karalić Enes : Upoznat sam kako je društvo nastalo i kako je radilo svih ovih godina, Društvo se prvi put spominje 1934. godine i u svom  postojanju imalo je tri imena GAJRET, KUD FADIL HADŽIEFENDIĆ i danas koristi naziv BKUD“G.RAHIĆ“ , društvo je u prošloj 2014. godini obilježilo veliki jubilej a to je 80 godina postojanja od osnivanja društva. Što se tiče mojih prethodnika koji su obilježili ovaj period mogu spomenut neke od njih koji su aktivno radili u društvu to su između ostalih Šećerbegović (Ejuba) ABAZ zvani Bazica, Mulamuratović HASAN, Ibrahimbegović GANIJA (1976.god.), Lišić REFIK ,Mehmedović SAMID, Bošnjaković EMIN, Omić MEVLUDIN, Nikšić MUSTAFA, Kuč HUSEIN, Šabanović MIRSAD, Pozderović NEDIM, Lišić ADMIR, Ibrić FAHRUDIN, Eminović ZEHRA i doskorašnji predsjednik Šabanović SAMID. Ovo su samo neki... kojih se mogu prisjetit sada.      

altdzematrahic.ba : Kakve su bile aktivnosti tokom ovih sedam mjeseci tekuće 2015. godine,gdje ste i koliko imali nastupa.

Karalić Enes : Društvo je bilo veoma aktivno u prosjeku svakih 10 dana društvo je imalo nastup. Stari članovi imali su jednu zaista lijepu turneju gdje su bili u Makarskoj, Blagaju, Mostaru i Podveležju.          

dzematrahic.ba : Sa čime raspolaže društvo i koliko ima svojih članova i sekcija koje su aktivne u promicanju aktivnosti koje su dogovorene za ovu godinu.

Karalić Enes : Društvo zaista ima velik broj aktivnih članova (oko 150 članova), trenutno je najbrojnija folklorna sekcija, zatim muzička, tamburaška i izvorna. Mi smo već napravili pomak u društvu, jer su naši članovi bili na turneji 6 dana, u dosadašnjem radu to nismo uspijevali.              

 

dzematrahic.ba : Kakav je vaš stav naspram pojedinih primjedbi da djeca odnosno društvo ne izlaze odnosno ne učestvuju na nastupima u inostranstvu na međunarodnim smotrama.

Karalić Enes : Imali smo do sada pozive za odlazak na smotre van granica BiH, sada u devetom mjesecu smo trebali u Tursku, naši članovi su upućeni u sve detalje u vezi tog poziva, ali nažalost zbog finansijskog nedostatka sredstava i pojedinih članova koji ne mogu ići zbog poslovnih obaveza ovaj nastup smo odkazali za sledeću godinu.   

dzematrahic.ba : Imali interesovanja oko upisa novih članova,da li se radi na recimo godišnjem oglasu pozivu za upis novih članova u društvo.

Karalić Enes : Što se tiče interesovanja za upis njega ima, uskoro će biti oglas za upis novih članova, oglasi će biti istaknuti u školi i putem vašeg portala tako da će svi zainteresovani biti na vrijeme obaviješteni oko njega.        

alt 

dzematrahic.ba : Znamo da je svako vrijeme teško pa tako i današnje kako se snalazite za finansije, imali donatora koji vas pomažu, mogu li se pokrit osnovni rashodi tokom godine, jer znamo da je to krucijalni problem svih društava.

Karalić Enes : Za sada je Vlada Brčko distrikta  nam glavni sponzor kod naših značajnih projekata, kada su u pitanju pojedinci nažalost mali je broj ljudi koji pomažu društvo kako bi smo lakše prebrodili teškoće u daljem radu .                       

dzematrahic.ba : U susret nam dolazi redovna godišnja smotra najmlađih članova društva ovdje u G. Rahiću kako teku pripreme i koliko se očekuje učešće društava na njemu.

alt 

Karalić Enes : Dječiji festival folklora i pjesme održat će se u subotu 29.08. 2015. godine u sali Doma kulture Gornji Rahić sa početkom u 19:30 sati, stariji članovi dosta pomažu u pripremama tako da nema za sada otežanih situacija. Očekujemo oko 500 gostiju iz cijele BiH.                   

altdzematrahic.ba : Vaši planovi za budući rad društva koji će prioriteti biti dali ustaljeni put ili će biti nekih novih iskoraka na organizaovanju društva.

Karalić Enes : Za sada je glavni cilj da društvu u budućnosti obezbijedimo i omogućimo što veći broj nastupa van granica BiH. Isto tako radimo na konsolidaciji finansija u društvu gdje smo uveli minimalnu mjesečnu članarinu od 2KM koja je prema našim saznanjima najniža u cijeloj BiH.   

dzematrahic.ba : Imatel šta dodat na naša pitanja da smo nešto izostavili, a značajno je za istaći javnosti u vezi društva koja bi to trebala znat.

Karalić Enes : Na kraju ovog našeg razgovora zamolio bih sve sugrađane ako su u mogućnosti da pomognu društvu na bilo koji način neka se jave na fb stranicu društva ili lično meni.                        

Isto tako zamolio bih sve sugrađane ako imaju bilo kakva pitanja u vezi društva a žele doprinijeti poboljšanju društva da se obrate meni lično kako bi dobili prave i tačne informacije vezane za društvo.

dzematrahic.ba