altDa se može i hoće činit dobro najnoviji primjer uspješnog projekta džemata Gornji Rahić je suradnja sa džematom Osat općina Srebrenica. Naime 16.juna (utorak) realizovan je vrijedan projekat kupovina i postavljanje ozvučenja u džamiji džemata Osat. Nakon koordinacije predsjednika džemata Osat i džemata Gornji Rahić učinjeni su konkretni koraci kako bi džemat Osat imao ozvučenje na munari tokom nastupajućeg mjeseca Ramazana. Ostvarena je vrijedna saradnja na obostrano zadovoljstvo koje će rezultirati drugim aktivnostima pomoći ovom povratničkom džematu koji se nalazi na samoj granici sa Srbijom,a nalazi se tik iznad jezera Perućac istoimene hidrocentrale. Domaćini su bili imam Ibro ef. Mehmedović i predsjednik džemata Izet Okanović.

Ukupna vrijednost ozvučenja koja se ogledala u trubama za munaru (4),ozvučenje i mikrofon je iznosila 1.560,40 KM te literatura u vrijednosti 150,00 KM što čini preko 1.700,00 KM. Bosna se pomaže i brani na Drini gdje su povratnički džemati i povratnici u manjem bh entitetu,a ne u Rahiću,Tuzli,Srebreniku ili Sarajevu.

Naša bi bila preporuka da se i ostali džemati koji su u mogućnosti iz Brčko distrikta ili federacije povežu sa ostalim džematima i povratnicima i tako pomognu a pomoći mogu ako samo hoće povratak i opstanak bošnjaka na svojim ognjištima sa kojih su protjerani i pobijeni. Ovakav vid saradnje će sigurno olakšati rad džemata koji su ponovo oživjeli na porušenim ognjištima i tako učvrstiti one koji tu žive i rade od svog rada.

U realizaciji postavljanja ozvučenja su učestvovali Jasmin,Velija i Hamid.

Da Mislotivi nagradi sve učesnike ovog hajirli djela i da im uveća nafaku i bereket u njihovom imetku kao i da im da uputu da budu još bolji u svom djelovanju.

dzematrahic.ba