Klimatske promjene i velike promjene u temperaturama kako u svijetu tako i kod nas su rezultirale realizaciju ugradnje komora u gasulhani u džematu Gornji Rahić. Jedini džemat koji sada pored gradske mrtvare u Brčkom ima u funkciji kvalitetne komore za preminule koji mogu biti smješteni i do mjesec dana bez ikakvih problema.

alt 

Projekat je zagovaran već duži period iz razloga jer sve više ima potrebe i zahtjeva za tim iz razloga što su naši ljudi razasuti širom svijeta od Amerike do Australije koji žele doći na posljednji ispraćaj nekom svom najmilijem te se odlučuju doć iz udaljenih krajeva svijeta svom ocu/ majci na dženazu. Tako samo prošle godine bilo je tri do četiri slučaja koji su morali biti smješteni u gradsku mrtvačnicu. Kako bi smanjili troškove za takve slučajeve odlučilo se na realizaciju navedenog projekta. Projekat je podržao naš sugrađanin L.A. koji je glavni donator sredstava za ovaj vrijedan projekat i veliko rješenje za topla ljetna vremena. Komore su dužine 230 cm,širine 100 cm, i visine 200 cm,vrata su od rosfraja,digitalni mjerač temperature. Temperatura u komorama može se prilagodit i ispod nule mada je dovoljno da bude na 4,6 stepeni da zadovolji normalno funkcionisanje, kapacitet  je predviđen za dvije osobe.

alt 

Isto tako gasulhana je pretrpjela neke izmjene uklonjen je pregradni zid,premještene su vodovodne i električne instalacije te su postavljene nove zidne i podne pločice. Projekat je koštao  6.500,00 KM. Izvođač radova na komorama kao i ugradnje je bila firma d.o.o. „Frigo-Sistem“ Brčko.

dzematrahic.ba