Tursko otkriće divovskog plinskog nalazišta od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru vrijedno je 80 milijardi dolara u skladu s trenutnim trendovima cijena, izjavio je u ponedjeljak čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

fatih turskaBirolova ocjena uslijedila je nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan u petak objavio najveće otkriće plina u istoriji Turske. Plinsko polje nalazi se na dubini od 2100 metara ispod morskog dna u plinskom polju Sakarya, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale Crnog mora.

Plinsko polje bi moglo početi biti eksploatisano već 2023. godine, rekao je Erdoğan, naglašavajući da je Turska odlučna postati neto izvoznik energije, piše turski Daily Sabah.

Gas bi mogao transformirati ovisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana za uvoz energije, što je prošle godine koštalo tu zemlju 41 milijardu dolara.

Ovo otkriće se smatra „divovskim“ nalazištem u međunarodnom pogledu i po poređenju je jednako svim norveškim otkrićima na Sjevernom moru od 2010. godine, izjavio je Birol za Anadolu Agency (AA).

Istakao je važnost ovog otkrića za Tursku, zemlju koja je 99% ovisna o uvozu plina, komentirajući da će to pomoći Turskoj da smanji deficit tekućeg računa i uvoz prirodnog plina.

Ministar energije i prirodnih resursa Fatih Dönmez u subotu je također rekao da Turska očekuje da će njen uvoz znatno pasti nakon ovog pronalaska i da bi moglo biti više otkrića u drugom području koje se sada procjenjuje.

“Pred nama je novo područje od 6.000 kvadratnih kilometara. Procjena naših stručnjaka je da ćemo i tamo možda vidjeti slične strukture. Već možemo reći da će gas koji ćemo proizvesti biti ekonomičniji od onog koji uvozimo. Neizbježan je pad cijena tamo gdje proizvoda ima u izobilju”, kazao je.

S druge strane, Birol je rekao da je za pokretanje proizvodnje koja je planirana za 2023. godinu, potrebno ulaganje od oko 6 milijardi USD.

Prema riječima šefa IEA-e, ovaj ambiciozni cilj od 2023. nije nemoguć, jer je to učinjeno i s drugim otkrićima plina, ali samo pod uvjetom da ulaganje bude pprioritetno i da se službenim postupcima postupi promptno.

Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi m3 prirodnog plina, a cijena je približno 12 milijardi USD.

“Ovo će pomoći Turskoj da smanji svoj uvozni račun, ali neće u potpunosti riješiti probleme u trgovinskom deficitu”, upozorio je Birol.

Asfaltiranje puta za nova ulaganja

On je napomenuo da bi Turska mogla imati koristi od nalazuišta i kada su u pitanju pregovori u naftnom sektoru jer su mnoge kompanije u naftnoj i plinskoj industriji bile prinuđene otpuštati radnike nakon što je čitav sektor pretprio 50-godišnji pad investicija u 2020. godini.

„Hiljade ljudi koji rade u naftnim uslužnim i inženjerskim kompanijama su nezaposleni, jer nema ulaganja u ovu oblast. Stoga je otkriće Turske došlo u jako dobrom trenutku da omogući zemlji da bude veoma jaka u potencijalnim pregovorima o saradnji s tim kompanijama”, rekao je Birol.

Takođe je savjetovao da Turska stekne više iskustva u offshore industriji i povezanim tehnologijama.
„Ovo iskustvo i znanje moglo bi Turskoj pružiti priliku da izgradi offshore projekte u oblasti vjetroenergije poput Danske i Norveške“, rekao je Birol.

D. Hadžić

biznisinfo.ba