altSveti mjesec Ramazan je vrijeme suzdržanosti, razmišljanja i obnove. Muslimani čine sve napore kako bi se poboljšali i približili svom Stvoritelju u ovom mjesecu. Čuvamo svoje jezike, provodimo sate u molitvi, vježbamo strpljenje, i otvaramo svoje srce i džepove za dobrotvorne svrhe. Međutim, kada je u pitanju konzumiranje hrane u večernjim satima, neki vjernici se ne drže Sunneta Poslanika Muhammeda s.a.w.s. .

Kako bi uporedili prehrambene navike muslimana danas, za vrijeme mjeseca Ramazana, sa navikama Poslanika provedeno je neformalno istraživanje. Prije nekoliko godina, tačnije 2008. godine, više od 270 sudionika iz cijelog svijeta je odgovorilo na pitanja o svojim prehrambenim navikama u ovom svetom mjesecu. 60% sudionika bilo je iz SAD-a, 20% sa Bliskog Istoka, 10% iz Južne Azije (Indijski potkontinent), a 10% iz drugih zemalja.

Prenosi se da se Poslanik s.a.w.s. mrsio hurmama kao i 86,5% sudionika istraživanja; to je Sunnet kojeg muslimani slijede i danas. 50% ispitanika u istraživanju priznalo je da količinski više jedu za vrijeme Ramazana, a 62% smatra da jedu teže i bogatije namirnice tokom ovog blagoslovljenog mjesec.

Što se tiče vrste hrane koja se jede za vrijeme Ramazana,  67% ispitanika izjavilo je da jedu tri ili više različitih vrsta jela; ispitanici preko 30 godina starosti jedu više različitih namirnica od onih 18 - 30 godina starosti.

57% ispitanika izjavilo je da jedu pržene hranu za iftar, a 34% njih je izjavilo da većina njihovih obroka ustvari sadrži ovu hranu. 34% ispitanika jede i deserte tokom iftara. 

42% ispitanika izjavilo je da konzumiraju čaj ili kahvu za sehur, što nije mudar izbor jer kofein je diuretik koji nam ne pruža dovoljno hidratacije i izaziva gubitak tekućinu zajedno s esencijalnim mineralima iz našeg tijela.

Islam naglašava umjerenost u svakom aspektu života pa je bitno da se ovaj koncept primjenjuje i na unos hrane. Umjerenost u jelu dovodi do zdravog tijela, zdravog razuma, i dobrog raspoloženja. Sve to oblikuje naše želje i pozitivno utiče na fizičko ali i duhovno stanje srca.

Ramazan je prilika da ponovno razmotrimo naš odnos sa hranom. To nam omogućava da shvatimo da određeni dio dana možemo provesti bez hrane te  da su naša tijela sposobna funkcionisati na umjerenoj količini hrane prenosi portal onislam.net.

Prevela sa engleskog Mirela Hanušić

dzematrahic.ba