altŠto se sni to se Božijom voljom obistini,doživjesmo 27 večer mubarek mjeseca ramazana u kojoj je noć Lejletul-kadr !?. U džematu Gornji Rahić dosta živo,cijela noć obuhvaćena programom,učenjem i druženjem. Malo je trenutaka kao što su ramazanske noći kada se okupimo i sa lijepim nijetom družimo. Takmičenja u dobru su toliko bila prisutna da insan poželi da ovo ramazansko druženje potraje što duže. No, šta je tu je, sve je Milostivi s mjerom dao da bude, pa tako i mubarek mjesec ramazan. Da se vratimo na suštinu naslova, u džematu drugi tradicionalni zajednički iftar za 200 osoba. Svi smo strepili Bože kako li će poslužit vrijeme,jer tokom dana se u nekoliko talasa kiša smjenjivala,sunce,oblak, a mi nanijetili iftar na otvorenom u haremu džamije. Ipak je organizacioni odbor odlučio iz opreznosti da se postavi veiliki šator gdje je smješteno oko 140 osoba,a ostalih 65 osoba u novoj zgradi. Prvo se iftarilo, pa se oko 21:15 klanjao akšam namaz te druženje do teravih namaza ostali dio programa je tekao ovim tokom;

-teravih namaz u 22:21 sat,

-program koji je izvela omladina u 23:10 sati,

-druženje,kahva,sok u 23:30 sati,

-vatromet u 23:50 sati,

-tespih namaz u 12:00 sati,

-druženje kahva,sok,zikr 00:50 sati,

-noćni namaz 01:30 sati,

-druženje,kahva,sok,

-sehur od 02:00 do 02:57 sata

-klanjanje sabah namaza 03:00 sati. 

Svim ovim sadržajima prisustvovao je velik broj džematlija, svi su zadovoljni organizacijom i viđenim,te su izrazili nadu da se iduće ako Bog da još unaprijedi i organizira treći tradicionalni iftar. Inače džemat Gornji Rahić je prvi džemat u Brčko distriktu kada je u pitanju organizovanje ovakvog vida iftara sa velikim brojem postača i sa vlastitim resursima bez ikakve podrške sa strane i sa bilo kakve čije podrške (kao što su humanitarna udruženja,političke stranke i dr). O druženju,hrani i ostalom džematlije kao i neki gosti koji su bili prisutni na njemu su izrazili pozitivne misli i nadasve kvalitetna o svemu,jer su na njemu bili pozvani i prisutni imami sa suprugama iz okolnih džemata.

Da Milostivi nagradi sve one kao i organizatora džematskog odbora za učinjeno i ovom prilikom iz pristojnosti i pažnje prema svima ne želimo nikoga posebno spominjat,nego reći sve je ovo obični narod i džematlije prihvatio i realizovao o svom trošku. Ovakva druženja lijepim povodom su još više ojačala prisnost među ljudima u dobru i što jeste cilj ovakvog masovnog okupljanja.

foto: Tarik Ikanović,Amina Hrnjić i Amela Lišić

dzematrahic.ba