dan cParlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina danas slavi 1. mart, Dan nezavisnosti.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost BiH. Punoljetni građani tadašnje SRBiH glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Referendumsko pitanje je glasilo:

– Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanski Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotovao referendum usljed poziva SDS-a da Srbi ne glasaju. Ne može se reći da Srbi nisu glasali na ovom referendumu.

Na referendum je izašlo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od tog broja njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke.

Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Iako se Dan nezavisnosti obilježava samo u Federaciji BiH, probosanske snage ubijeđene su da će se 1. mart kad-tad slaviti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine jednako među svim njenim građanima.

Ovim povodom Udruženje građana "Stećak" Brčko distrikt BiH u saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja Armije RBiH danas na Trgu mladih i Domu kulture organizovat če obilježavanje Dan nezavisnosti BiH.

U 17 sati upriličit će se polaganje cvijeća na spomenike Armije R BiH i HVO-a, u 17:30 sati na Trgu mladih počet će manifestacija „Brčko čuva Bosnu i Hercegovinu“, a u 18 sati u Domu kulture održati će se Svečana akademija na kojoj će priszstvovati prof. dr. Šaćir Filandra i Haris Zahiragić. U umjetničkom programu nastupit će hor Mošus.

U sklopu manifestacije „Brčko čuva Bosnu i Hercegovinu“ biti će organizovani sadržaji za najmlađe sugrađane kao što je puštanje balona u bojama zastave BiH, kao i proglašenje pobjednika ranije objavljenog literarnog konkursa.

Organizator poziva sve građane da prisustvuju obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.