2skup4Treći skup naučnih i kulturnih radnika posvećen temi  "Znanjem do razvoja Bosanske čeršije"

Dragi prijatelji, 
Ljubazno vas obavještavamo da je planirano da će se Treći skup naučnih i kulturnih radnika posvećen temi "Znanjem do razvoja Bosanske čaršije" održati  u Gornjem Rahiću 07. oktobra 2023. godine.
Potencijalne teme skupa su: 
1. Suočavanje sa katastrofama .- da li je moguć, uz solidarnost, zdravorazumsiki pristup klimatskim i drugim promjenama koje prijete kako široj tako i  lokalnoj  zajednici. Kakva je uloga porodice, vjerske organizacije, javne administracije, škole, naučne i kulturne zajednice u ovim porocesima. 
2. Razvojne mogućnosti ruralnog turizma (kultura, gastronomija, lovstvo, sport) u Gornjem Rahiću i okolini s osvrtom na pripremu Strategije razvoja turizma Brčko distrikta BiH za period 2021 - 2025. godine.
3. Suha šljiva (i druge voćke) - suho zlato za razvoj  lokalne zajednice
4. Žensko stvaralaštvo i aktivizam u oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i tradicijske kulture (kulinarstvo. narodna medicina i ljekobilje, folklorne umjetnosti  i slično).
5. Istraživanje historije i savremenosti Gornjeg Rahića i okoline,(plansko-prostorni dokument ako postoje i slično)
6- Istraživanje historije rahićkih familija i znamenitih Rahićana (težačke, begovske, aginske idt porodice),
7. Gornji Rahić u medijima na prijelazu iz Drugog u Treći milenij (Televizija i Internet kao sredstva informisanja u lokalnioj zajednici).
8. Radionice posvećene temama:  organizacija rada biblioteka, muzeja i arhiva  i njihova potencijalno korisna uloga u razvoju lokalne zajednice
9. Sport, i kulturno umjetnička djelatnost, narodna veselja (fudbalske utakmice, trešnjareva, bostanova, konjske trke, bacanje kamena s ramena, penjanje uz jelić i slično).
Razno.
Od potencijalnih učesnika očekujemo da se sa prijedlogom naslova  izlaganja   jave na E-mail adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Srdačno,
Dr. Enes Kujundžić