muhammad saws 640Naime radi se o čovjeku koji je vlasnik jedne firme u kojoj je radio jedan naš Bošnjak iz BiH. Sasvim je normalno da u njemačkim firmama vrijeme odmora svakog radnika treba da se odredi krajem godine (za narednu godinu) i da se prijavi sekreterijatu, medjutim naš brat iz BiH je tražio mjesec dana ekstra, što je šefu bilo upitno pa nakon što je pozvao našeg brata da ga upita šta je razlog, ovaj mu je predočio da želi da ide na Hadždž, šef je iz radoznalosti pitao šta se tamo radi, onda je uslijedilo pojašnjenje, opis Mekke, Kabe, i ostalih ibadeta, i nakon svega toga se obilazi i Medina, ravnodušno šef upita a šta ima u Medini, zar nije glavno obredoslovlje u Mekki. 

Bošnjak pojašnjava da je u Medini ukopan Muhammed a.s. i idemo u posetu njemu, ponovo šef pa šta tu ima specijalno, onda je Bošnjaku bila prilika da mu malo detaljnije pojasni razlog zijareta, i redom otpoče, dolazak kod mezera Muhammeda a.s., klanjanje kod njegovog mezara, učenje dova, učenje Kur’ana, salavata, tu ga i selamimo-pozdravljamo, kako to, musliman mu pojasni, čak nastavi i ako ga neko poselami-pozdravi a ne ode tamo nama je dužnost da mu prenesemo jer on o svim selamima biva obaviješten, začudjeno je to bilo Švabi ali očito simpatično posebno ovo zadnje, kaže uredu prijavi u sekreterijat i od mene imaš slobodno, ali pod jednim uslovom, kad budeš u Medini pozdravi mi Muhammeda!!! Ni slutio nije ni Bošnjak a pogotovu Nijemac sami ishod ovog pozdrava!! Bošnjak je otišao, obrede u Mekki završio nakon toga uslijedio je zijaret Medini, i izmedju ostalih ponijetih selama od porodice i prijatelja sjeti se i pozdrava Muhammedu a.s. od njegovog šefa, svjestan emaneta prenio je šefov pozdrav Resulullahu!! Nakon što se vratio u Njemačku počastio je kolege a naravno za šefa je takodjer ostavio poseban poklon jer ga oslobodio posla, ode da mu se zahvali, došao je kod njega uručio poklon, zahvalio se.. i muhabet je glavni otpočeo..!! Izmedju ostalog kaže ovaj Bošnjak prenio sam pozdrav Muhammedu od tebe, kaže Nijemac znam, kako znaš, znam jer sam usnio Resulullaha s.a.v.s. dodje mi u snu i kaže “Šalješ mi pozdrav a još me nisi prihvatio za Poslanika!”

Probudio se, i istog trena primio Islam! Ebu Hurejre prenosi da je Resulullah rekao: ”Ko me vidi u snu isto ko i na javi da me je video, jer šejtan se ne može pretvoriti u moj lik”. (Muttefekun alejhi) Tako vam Allaha, koliko mi selamimo Resulullaha a još teže pitanje koliko nam često dolazi u naše snove!! Događaj nam je prenio: dr. hfz. Kenan ef. Musić, glavni imam Medžlisa Sarajevo. Prenosim ovo sa dersa našeg Hafiza, uz malu korekturu ali suština ostaje 100 % ista!! Molim Allaha dž.š da ova priča bude podstrek za buđenjem još veće ljubavi u našim srcima prema Resulullahu s.a.v.s. Amin!! 

Kemal Salihović

#NijemackojijesanjaoPoslanikaas