Danas 24. novembra 2019. godine upriličena je peta po redu Mevludska svečanost za žene na području Brčkog koju organizira Asocijacija žena Medžlisa islamske zajednice Brčko. Domaćin svečanosti je bio džemat Gornji Rahić koji je prema reakcijama opravdao ukazano povjerenje.

19mKao što se i očekivalo iskazano je veliko interesovanje žena za ovu svečanost koja se organizuje svake godine tokom manifestacije „Ti si ruža džennetska“. 

Na današnjoj svečanosti  gost predavač je bila  muallima Enisa Okanović iz Bijeljine, moderator Amina Tanjić- Musić, ispred domaćina skupu se obratila koordinator Medžlisa islamske zajednice Brčko Behija Hodžić . 

Utisci prisutnih gostiju koji su bili prisutni iz Janje, Bijeljine, Kalesije, Čelića, Srebrenika i drugih mjesta  su jako impresivni i pozitivni. Domaćin je isto zadovoljan posjetom i prema indikatorima koji su relevanti ovoj petoj Mevludskoj svečanosti za žene prisustvovalo je oko 550 osoba.

Svečanost je odisala učenjem kur'anskih ajeta, recitacijama i stihovima mevluda, naročito organizator nastoji probudit tradiciju u bošnjakinja da se nošnja prilagodi našim starim vremenima naročito odjeća,  scena koja se može vidjeti u tom ambijntu. Dijeljene su šećerlame ovom prilikom što je jako lijep adet.

Domaćin je na dvorištu priredio špalire švedskog stola te počastio goste hranom (slatko i slano) te limunadom,halvom i kahvom.

Velika je blagodat bila da je vrijeme poslužilo i bilo ugodno za sve ove aktivnosti koje su na kraju proizvele zadovoljstvo svim viđenim i urađenim tokom ove svečanosti.

Ovdje treba naročito istaći pored mnogih učesnika u ovom hajirli poslu Udruženje žena „Rahićka čaršija“ koje su dale nesebičan doprinos na ovom ženskom mevludu.

Radost i izraz mnogih lica tokom ovog susreta govori više od hiljadu riječi te neka na tome i ostane do sljedećeg druženja i lijepog ambijenta što znaju napravit naše bošnjakinje.

Foto: Amina Hrnjić 

dzematrahic.ba

Više fotografija na našoj Facebook stranici Gornji Rahić džemat