bol u trbuhu stomak Šta bi se desilo ako ne bismo mogli otići u kupatilo ? Dragi Allahu, ne želim ni da mislim na tako nešto !
 Koliko je samo važno svima nama da imamo odmor i odemo u toalet nekoliko puta dnevno.
 Naš Poslanik a.s., nas je naučio da u kupatilo ulazimo lijevom nogom, čistimo se lijevom rukom i izlazimo iz kupatila desnom nogom.

 Prije ulaska u kupatilo izgovaramo ove riječi: „Allahu, zaštiti me od prljavštine, zla i prokletog šejtana.“

 Kad izađemo iz kupatila, činimo sljedeću dovu: „ Neka je Slava Allahu što otklanja od mene stvari koje mi škode i daruje one koje su od pomoći.“

Poslušajte primjer koji će vam pokazati o kakvoj blagodati se radi.

Osmanlijski sultan, Mustafa III je upitao jednog učenjaka šta je najljepša stvar na svijetu. Mudri učenjak mu odgovori:“ Najljepša stvar na svijetu je biti sposoban da odeš u kupatilo bez problema poslije jela i pića.“

 Sultan je napravio grimasu zato što mu se nije svidio odgovor. Nije prošlo puno vremena, a Sultana zadesi baš ta muka kojoj se prethodno čudio: nije mogao ići u WC. Ni ljekari ni lijekovi mu nisu pomagali.

Tada Sultan shvati da je mudri učenjak bio u pravu. Pokaja se zbog svog ponašanja prema učenjaku i pozva ga u svoju palatu.

 Sultan je imao jake bolove u stomaku, pa zamoli učenjaka da čini dovu za njegovo izbavljenje od bola. „Izgradit ću ti džamiju, ako budeš činio dovu za mene.“ – reče Sultan. Učenjak nije prihvatio ovu ponudu, već mu reče: „ Ne. Hoću da mi ostaviš čitavo carstvo i mjesto sultana!“ Počeše se raspravljati, ali Sultan, grčeći se od bolova, na kraju pristade.

 Učenjak poče učiti dovu Uzvišenom Allahu, i Sultan se počeo osjećati bolje. Kada Sultan ozdravi, učenjak reče: „ Položaj sultana je jeftin. Vraćam ti ga.“

 Sultan Mustafa III je bio zadivljen ovim gestom. Shvatio je da je učenjak iskren čovjek koji nije zainteresovan  za moć, novac ili slavu. Njegova iskrenost je bila zaslužna što su dove uslišene. Poslije ovog događaja, Sultan je učenjaku izgradio dvije zgrade. Danas su to poznati „Laleli mesdžid i medresa“. U njima je znanje steklo mnogo generacija u Istanbulu.

Pouka: Treba cijeniti sve blagodati koje nam je dragi Allah dao pa se poslije nećemo kajati, i naravno biti zahvalan na tome. Tako da nakon iskušenja budemo strpljivi i spoznaćemo pravu vrijednost te blagodati.