alt U mjesec ramazan se ušlo kao i uvijek sa velikim ambicijama da se održe projekti koji su u prethodnoj godini tokom ramazana rađeni i započeti. Poput iftara za omladinu, ramazanskih sijela, ramazanskih hedija, mukabela, noćnog namaza, tespih namaza, i'tikafa, velikog iftara, arapsko pismo i drugog.

Kada sa ove male distance pogledamo na urađeno možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima kako postignutim materijalnim tako i novčanim utrošcima na sve navedeno.

 

 Narod je prepoznao i našao svoj smisao činjenja dobrih djela kroz konkretne projekte džemata. U navedenim projektima učestvovalo je više osoba koje su bili nosioci tih aktivnosti.

Što je bitno za istać mnogo je donatora i učesnika koji zahtijevaju od rukovodstva džemata da ostanu anonimni u svojim davanjim što je jako dobro za tu osobu kao i za džemat jer se u konačnici kao aktivist i realizator svih projekata ističe džemat naša zajednica koja sve više okuplja razne slojeve društva oko sebe što je čini pragmatičnijom i jačom kao odgovor mnogim procesima u našem vremenu. Prema tome svi ti učesnici kao donatori ostaju po strani sa svojim prvobitnim nijetom da steknu Allahovo zadovoljstvo kroz sve te projekte.

Urađene aktivnosti su sledeće:

Ramazanska HEDIJA

  • Podijeljene ramazanske hedije u vrijednosti 2.000,00KM (drva 20 metara-1.300,00KM i prehrambeni artikli,lijekovi u visini 700,00 KM),ovaj projekat se vodi već drugu godinu za redom tokom mjeseca ramazana. Učestvovalo nekoliko osoba.

IFTARI

  • Priređeni iftari za 420 osoba više za 140 osoba nego prethodne godine. Iftar za 250 osoba na otovorenom tokom 27 večeri i iftari u restoranu Havana za 170 osoba. Veliki iftar je ove godine koštao između 3.000,00 i 4.500,00 KM kada se sagleda vrijednost tih priprema i u njemu je učestvovalo minimalno 50 ljudi što daje masovnost u ovom projektu dok je projekat iftara za omladinu u restoranu iznosio 1.700,00 KM i u njemu je učestvovalo nekoliko osoba. Ovo je treća godina projekta „Veliki iftar“ tokom 27 večeri mjeseca ramazana.

Arapsko pismo

  • Projekat „Arapsko pismo“ je tokom mjeseca ramazana pohađalo više osoba dok je  završilo njih 14 osoba, osam žena i 6 muškaraca,nosioci projekta su bili imam Salih ef. Hrnjić i student muallima Emina Mehmedović. Trenutno se uči na časovima tedžvidska pravila.

Mukabele

  • Tradicionalne mukabele u našem džematu su se učile svaki dan poslije ikindije namaza,učilo je pet osoba Salih ef.Hrnjić,Miralem Dedić,Adnan Jahić,Senahid Hamidović i Muamer Dedić.

I'TIKAFاعتكاف‎ 

  • U I'tikafu je ove kao i prethodnih godina bio Salih ef. Hrnjić,u našem mjestu je ovo tradicija stoljećima prisutna koja se nikad nije gasila. Učešće u realizaciji I'tikafa su uzeli još 17 osoba koje su pripremali iftar i sehur.

Noćni namaz

  • Ova praksa u našem džematu datira unazad nekoliko godina i primjenjuje se zadnjih deset dana ramazana kada imam uđe u i'tikaf. Svake noći se nakon teravih namaza u ponoć klanja noćni namaz osim 27 večeri kada se klanja i tespih namaz. Ovim noćima prisustvuje veliki broj džematlija kako iz našeg džemata tako i iz drugih sredina i grada. Ove godine noćne namaze su predvodili Salih ef.Hrnjić,Kenan ef.Aliefendić, mr.Mustafa ef.Gobeljić (glavni imam medžlisa Brčko) i Islam ef. Hrnjić (glavni imam medžlisa Čelić).

Predavanja

  • Pored redovnih predavanja u džematu koje je držao Salih ef. Hrnjić održana su tri predavanja koja su održali mr.Mustaf ef.Gobeljić (glavni imam medžlisa Brčko), Ismail Ćidić svršenik Behram-begove medrese u Tuzli (učenik generacije 2014/2015) i mualima Amra Zlatić učenica četvrtog razreda Behram-begove medrese u Tuzli.

Teravih namaz

  • Teravih namaz je ove godine predvodio Salih ef.Hrnjić (samo na početku),Senahid Hamidović i Muamer Dedić (cijeli mjesec ramazan).

Omladinska sijela

  • Tokom mjeseca ramazana održano je 15 omladinskih sijela na kojoj se družila omladina sve do sehura.

Bajram namaz

  • Druga godina za redom u našem džematu je uveden projekat da se nakon bajram namaza upriliči podjela literature i ponudi baklava kao i sok za prisutne. Ovom prilikom je podijeljeno 115 knjiga u 10 različitih naslova, vrijednost podijeljenih knjiga je oko 500,00 KM. Priređeno je oko 200 komada kvalitetne baklave. U ovom projektu učestvuje više osoba.

Vatromet

  • Ovo je jedan adet koji se kod nas održava već treću godinu za redom kojeg finansira jedna osoba. Iako nije to kod nas bilo prisutno ono je zaživjelo na inicijativu donatora,naročito su mlađi vatrometom oduševljeni.Vatromet se izvodi 27 večeri mjeseca ramazana u ponoć pred tespih namaz. Treća godina tradicije od kako se vatromet održava.

Ovo bi bila značajnija dešavanja tokom mjeseca ramazana u džematu Gornji Rahić. Da Milostivi i Samilosni nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli ovim aktivnostima našeg džemata i zajednice,samo zajedničkim snagama možemo gradit sigurnu budućnost i imati Božiji rahmet u vremenu kušnje koja se nadvila oko nas muslimana u BiH i svijetu. Da Gospodar svih svjetova bude zadovoljan sa nama i da mi budemo zahvalni na njegovim n'imetima koje ne možemo izbrojati.Amin!

dzematrahic.ba