jusuf knjiga1Gradska biblioteka Ilijaš pokrenula je projekat Najčitalac, gdje će najaktivniji članovi dobiti vrijedne nagrade, a ovo je također i motivacija za sve ljubitelje knjige da pročitaju naslov više. Prema evidenciji, najaktivniji čitalac u 2020. godini je devetogodišnji Jusuf Smajlović.
Tim povodom danas je upriličen prijem za dobitnika nagrade, a bibliotekarka Jasmina Masnopita uručila mu je i prigodan poklon.

– Naši statistički podaci pokazali su da je najčitalac u ovoj godini bio Jusuf Smajlović. Da je posudio 74 naslova iz domena dječije književnosti. Dijete je intenzivno čitalo, prepričavalo nam knjige. Drago nam je što je to učenik trećeg razreda osnove škole, i što će svojim primjerom pokazati svojim vršnjacima šta je to dječije štivo, roman i drugi žanrovi, kako bi obogatili svoj rječnik, te kako bi svoj vid komunikacije podigli na viši nivo. Jusuf je primjer da je čovjeku knjiga najbolji prijatelj. Biblioteka Ilijaš, ali i inače biblioteke u svijetu teže i drugim oblicima kulturne svijesti. Biblioteka nije samo mjesto posudbe knjige, ona je mjesto i za druge vidove edukacije u kreativnom smislu, informacionom i svakom drugom obliku – kazala je Masnopita.

Dobitnik nagrade Jusuf Smajlović rekao je da nije očekivao nagradu, ali da je jako sretan.

– Pročitao sam 74 naslova ove godine, a najbolja knjiga koju sam pročitao je “Strepnja” od autorice Desanke Maksimović – kazao je.