Da Bosna i Hercegovina rađa pametnu i bistru djecu dokaz je Ismail Ćidić. Ismail, dijete ove zemlje, jako pametno, primljeno je na Duke univerzitet, onaj koji je rangiran među 20 najboljih u svijetu

IsmailCidic2 1

San svakog djeteta i roditelja je da se kvalitetno obrazuje, da napreduje i trasira svoj put ka uspjehu. Ismail je svoj put trasirao kao student 4. godine na sistemu Političkih nauka. Kako je rekao visokorangirani fakulteti njegovim kolegama, ali sada ni njemu nisu nepoznanica.

„Kriteriji su veoma visoki. Pored neophodnih akademskih uspjeha, aplikacija obuhvata i eseje, testove i, svakako, pisma preporuke koja moraju biti izuzetno detaljna i personalizirana“, kazao je Ismail za portal face.ba.

Ismailu sa svojim znanjen i vjerom u sebe otvaraju se mnoga vrata piše.

„Nedugo nakon prijema na Duke, bio sam primljen i na dvojni master program Sciences Poa u Parizu i London School of Economics (LSE). Ta dva univerziteta spadaju među pet najboljih na svijetu kada su u pitanju političke nauke, ali ipak sam se odlučio za ponudu Duke univerziteta“, pohvalio se skromno Ćidić.

Obrazovni sistem u našoj zemlji, jasno je, nije zadovoljavajući. No, Ismail je primjer da se uz dobru volju i znanjem kao moći može sve.

„Prilikom ocjenjivanja mojih aplikacija, i Duke i Sciences Po i LSE su najviše gledali vannastavne aktivnosti i potencijal za napredak, a najmanje ocjene“, kazao je.

A svim studentima poručio je:

„Da budu aktivniji što je moguće više u svim poljima“, kazao je za kraj Ismail Ćidić.