altProfesor filozofije je pred studentima, a ispred sebe ima nekoliko predmeta.Kada je čas počeo , bez riječi uzima u ruke veliku praznu teglu i počinje je puniti kamenjem.(prečnika oko 5 cm). Kada je napunio, pita studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste. profesor onda uzima onda kutiju sa šljunkom i sipa ga u teglu. Teglu je malo protresao i, naravno ,šljunak je , kotrljajući se popunio prostor između kamenja.Profesor ponovo pita studente da li je tegla puna. Uz smijeh su se složili da jeste.Profesor sada uzima kutiju sa pijeskom i sipa ga u teglu.Pijesak je popunio sve ostale šupljine.
" A sada" - kaže profesor, - "hoću da zamislite da je ovo vaš život! Kamenje predstavlja vašu vjeru, vaše zdravlje, vašu porodicu, bračnog druga, djecu, prijatelje,
- sve ono što bi vaš život činilo potpunim i onda kada bi sve drugo nestalo
.Šljunak je ono što je važno toliko koliko je važan vaš posao , kuća, auto.....
   Pijesak je sve ostalo. Sitnice. Ako u teglu prvo stavite pijesak , za kamenje i šljunak neće ostati mjesta. Isto tako je i u životu.
Ako sve vrijeme trošite na nevažne stvari, nećete imati prostora za ono što vam je važno. Obratite pažnju na ono što je ključno za vašu sreću.Igrajte se s djecom! Nađite vremena da odete kod ljekara na kontrolne preglede .priredite svojoj supruzi, suprugu neko prijatno iznenađenje.Otiđite na neko lijepo mjesto ili slično. Družite se s prijateljima.
Za posao ćete , ionako, kao i za spremanje kuće, popravak auta, odvojiti dio svoga vremena.
Pobrinite se za prvo kamenje, za ono što je zaista važno.Postavite svoje prioritete jer
SVE OSTALO JE SAMO PIJESAK!