altIako se mladi listovi bokvice koriste u ishrani kao zdrava i veoma hranljiva salata, ova biljka je daleko poznatija po svojim ljekovitim svojstvima. Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do augusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. List ove ljekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida, dok u sjemenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i šećera. Iako sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše cijeni i najčešće upotrebljava ženska bokvica. Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno verovanje dobilo i naučnu potvrdu....Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…
Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza…
Ako stavite list bokvice u cipele, izliječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Specifičnog oporog ukusa i aromatičnog mirisa, ova biljka je najkorisnija kada se jede svježa u salati, iako neka od važnih svojstava neće izgubiti i kada je dodatak kuhanim jelima.
Za bolje varenje
Svjež sok od bokvice, iscijeđen iz listova biljke, koristi se za liječenje upale želuca i crijeva. Jedna kašika dnevno riješiće vas svih tegoba. Da biste dobili svježi sok, bokvicu dobro operite, sitno je isjeckajte i iscjedite u sokovniku. Taj sok pomiješajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku.
Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje.

Obloga za rane
Poparite sveže listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

Lijek za ubode insekata
Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

Za jači organizam
U jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svježih listova bokvice koju ste prethodno dobro oprali, osušili i samljeli u mašini za meso ili u blenderu. Prije svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog mehlema.

Kod bolova u uhu
U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.

Protiv zanoktica
Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.