Iako se mladi listovi bokvice koriste u ishrani kao zdrava i veoma
hranljiva salata, ova biljka je daleko poznatija po svojim ljekovitim
svojstvima. Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih
jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od
juna do augusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u
šumama…Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku
uskolistu i srednju. List ove ljekovite biljke sadrži oko četiri odsto
tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida,
dok u sjemenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i šećera. Iako
sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše
cijeni i najčešće upotrebljava ženska bokvica. Ona predstavlja idealno
prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda.
Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska
svojstva, tako da je ovo tradicionalno verovanje dobilo i naučnu
potvrdu....Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne
astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv,
pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju
lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…
Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza…
Ako stavite list bokvice u cipele, izliječićete žuljeve, a u fitokozmetici
sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i
bubuljica.
Specifičnog oporog ukusa i aromatičnog mirisa, ova biljka je
najkorisnija kada se jede svježa u salati, iako neka od važnih svojstava
neće izgubiti i kada je dodatak kuhanim jelima.
Za bolje varenje
Svjež sok od bokvice, iscijeđen iz listova biljke, koristi se za liječenje
upale želuca i crijeva. Jedna kašika dnevno riješiće vas svih tegoba. Da
biste dobili svježi sok, bokvicu dobro operite, sitno je isjeckajte i
iscjedite u sokovniku. Taj sok pomiješajte s medom i uzimajte tri puta na
dan po jednu kašiku.
Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje.
Obloga za rane
Poparite sveže listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.
Lijek za ubode insekata
Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.
Za jači organizam
U jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svježih listova
bokvice koju ste prethodno dobro oprali, osušili i samljeli u mašini za
meso ili u blenderu. Prije svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog
mehlema.
Kod bolova u uhu
U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.
Protiv zanoktica
Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.