altIako svaki dan smo u kontaktu sa frižiderom odnosno svaki dan po nekoliko puta zavirimo u njega dal nešto stavljamo ili iz njega nešto uzimamo, ipak se dosta toga o držanju namirnica u njemu ne zna. Vjerovatno ima nekih koji već nešto ostave u njega što nije dobro za te namjernice, pa ako ste jedan od njih to prestanite činit jer će te na taj način uništavati namjernice držeći ih u frižideru. Ljudi naravno mnogi eksperimentišu spoznaju te primijete razliku kod namjernica i naravno žele s nekim tu korisnu spoznaju informaciju podijelit s drugima da i oni ne čine istu grešku često. Ovom prilikom navodimo neke od namjernica koje se ne drže u frižideru gdje je temperatura puno niža nego vani jer ovim namjernicama je neophodna prirodna temperatura kako bi ostale na kvalitetnom nivou te je njih bolje držati u špajzu/ ostavi nego u frižideru.

To su sledeće namjernice; krompir, ulja, luk, med, paradajz, hljeb, ljuti sosovi, kahva, zimske tikvice, citrusno voće (limun,narandžu,banane), kečap i pekmez.

Sada ćemo navesti iz kojih razloga nabrojano nije dobro držati u frižideru nego na normalnoj sobnoj temperaturi.

KROMPIR: Na krompir hladnije temperature negativno utiču na ukus krompira, pa ga držite van frižidera, u špajzu u papirnatim kesama. Upotreba plastičnih kesa nije dobra jer zadržava vlagu, koja utiče na brzo propadanje krompira. Inače većina krompira trebalo bi da traje do tri nedjelje.

ULJA

Kada se čuvaju na niskoj temperaturi, ulja postanu veoma gusta. To se naročito odnosi na maslinovo i ulje kokosa, kojima kasnije treba dosta vremena da dobiju prvobitnu strukturu.

altHLJEB: Negativna strana za hljeb je ta ako se drži u frižideru da se on brzo isušuje ponestaje mu svježine koju je do tada imao u sebi što bi rekli narodnim riječnikom oprhnjavi-rasipa se. Ono što planirate da pojedete u roku od četiri dana držite na sobnoj temperaturi, a ostatak možete zamrznuti kako ne bi izgubio svoju svježinu i kvalitet.

LUK: Za luk je neophodno da ga držite u orginalnoj mrežastoj vreći kako bi imao dovoljnu cirkulaciju vazduha, na sobnoj temperaturi. Isto tako luk držite što dalje od krompira koji ispušta vlagu iz sebe i tako utječe truhlenje luka ako se nalazi u njegovoj blizini.

Kahva

Bilo da je samljevena ili u zrnu, kahvu nikako ne treba čuvati u frižideru. Ova namjernica brzo pokupi ostale mirise iz frižidera, a samim tim izgubi svoju aromu. S druge strane, promjenom temperature kahva zna izgubit vlažnost i promjeni se njen orginalni ukus.

LJUTI SOSOVI: Kao što smo na početku naveli u tekstu ni oni se ne drže u frižideru i ako se tako postupi sa njima oni vam mogu trajati i do tri godine ostavljeni u špajzu.

ZIMSKE TIKVE: Tikve se isto tako uopće ne stavljaju u frižider i ako ih držimo na sobnoj temperaturi mogu da traju ako nisu oštećene i do mjesec dana ili više.

PARADAJZ: Kod paradajza kao povrća dolazi do promjena ako držite u frižideru, jer se javlja blijeda boja. Paradajz nije dobro držat u plastičnoj kesi, jer one utiču na truhlenje zbog vlage koja se u njima pojavi. Ako želite da vam paradajz što prije sazrije neophodno je da ga stavite u papirnu kesu, prema tome kada sazrije on može trajat najviše do tri dana. Naravno ovo se odnosi na prirodno sazrijevanje ploda paradajza a ne na one paradajze koje nam prodaju na pijaci ili tržnom centru a u njih su ubrizgali Bog zna šta pa su kao gumirani nisu nizašta a kamoli za jest.

CITRUSNO VOĆE: Kada je u pitanju voće poput limuna, narandže i drugog voća ako ga stavite u svoj frižider ono dobija grubu koru koja postaje tvrda te će na taj način imati posljedicu da vam voće postane manje sočno i manje ukusno nego što je bilo prije stavljanja u frižider.

MED

Pronađite teglu meda staru 1000 godina i dalje će biti upotrebljiva – med ima prirodni način konzervacije. Ako ga držite u frižideru, ubrzaće se kristalizacija šećera, čime će med postati veoma gust i biće veoma teško vaditi ga kašičicom.

SVJEŽE BILJE

Ukoliko ih ne uvijete ili ne stavite u zatvorenu posudu, biljke ne treba čuvati u frižideru. Svježe biljke su kao kahva, upijaju mirise, pa je kasnije teško povratiti njihov orginalni ukus. Biljke se na niskoj temperaturi i brže osuše i izgube svježinu.

BANANE

Niska temperatura usporava sazrijevanje banana, pa izbor skladištenja zavisi od toga da li volite zrelije ili zelenije banane. S druge strane, ako već zrele banane stavite u frižider, kora će im postati braon ili crna , ali će plod ostati savršen.

KEČAP, PEKMEZ i SALATE: I za kraj ovog teksta neophodno je nešto reći i o namjernicama artiklima koje naši najmlađi vole često koristiti prilikom ishrane to su kečap i pekmez. Naime, ova tri artikla su inače u teglama ili plastičnim ambalažama koje ih štite od brzog propadanja, jer sadrže u sebi konzervanse tako da mogu poprilično trajat kada se načnu odnosno otvore. S druge strane za čovječije zdravlje je bolje koristit proizvode koji nisu previše hladni kada se unose u organizam iz razloga što sobna temperatura ovih proizvoda bolje godi organizmu nego hladnija verzija. 

dzematrahic.ba