Povodom današnjeg 17 juna 2010. godine svečanog otvorenja "Islahijeta" u Brčkom ekskluzivno za vas iz pera dr.Enesa Kujundžića

Islahijet, privredno i kulturno humanitarno društvo osnovano u Brčkom,1907. godine.

  U društvenom organizovanju Bošnjaka Posavine, na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog stoljeća, važnu sastavnicu predstavlja osnivanje i višedecenijski rad društva“Islahijet“ koje je osnovano u Brčkom 1907.dakle prije više od 100 godina.Značaj njegovog utemeljenja tim je veći što su njegovi osnivači veoma lucidno uočili potrebu ne samo vjerskog probitka pripadnika svoga naroda nego su tražili i nalazili način da stvore uvjete za ekonomski i kulturno-prosvjetni  prosperitet,posebno njegovih manje privelegovanih pripadnika.

  Na tragu tih težnji i htijenja na početku dvadesetog stoljeća u Brčkom su neki od njegovih najuglednijih građana Bošnjaka kao što su Ibrahimaga Kučukalić,Mujaga Mula-Mehmedović i Vehbi efendija Sikirić, primijetivši da veliki broj posebno muslimanske djece besposličare gradskim ulicama,došli do uvjerenja o potrebi osnivanja udruženja za potpomaganje i školovanje siromašne djece kako bi se ona osposobila za obavljanje različitih korisnih zanata i zanimanja. U cilju realizacije te zamisli ovi uglednici u januaru mjesecu 1907.godine osnivaju udruženje pod nazivom „Islahijet“,što bi na bosanskom jeziku značilo usavršavanje i napredak.

  Kao jedan od ciljeva ovog Društva istaknuta je želja da se muslimanska djeca obrazuju i praktično obuče,a potom zaposle iz oblasti različitih zanatskih struka i na taj način izvedu na selamet.Prvog januara 1907.godine  je u tom cilju sazvana skupština na kojoj je Društvo formalno utemeljeno,a u članu 2 Pravila „Islahijeta“ istaknuto je da je „svrha Društva kulturno i privredno podizanje muslimanske mladeži grada i kotara Brčkog“.

  Tokom prvih decenija svoga rada postojanja Društvo je svoju aktivnost usmjerilo u tri glavna pravca djelovanja:

-privredno jačanje i obrazovanje savremenog zanatlijskog podmlatka,

-kulturno-prosvjetno uzdizanje,i

-socijalno-humanitarni rad.

  Zahvaljujući ovoj orijentaciji u prvih trideset godina svoga rada (1907.-1937.),slično društvima“Hurijet“ u Sarajevu,“Hrvatskom radiši“ i srpskom „Privredniku“,“Islahijet“ je uspio da osposobi čitave generacije dobro obučenih zanatlija pomažući im da postanu korisni članovi društva i dobri privrednici.

  Kao što je pomagao šegrtima da postanu uspješne zanatlije i privrednici,tako je“Islahijet“ ulagao dosta truda na kulturno-prosvjetnom polju.Tako je već 1908.godine,kada nije bila zakonska obaveza pohađanje osnovnih škola,“Islahijet“ zauzeo ispravno stajalište da sva djeca moraju biti upisana u redovno osnovno školovanje. Onima koji njime nisu bili obuhvaćeni do dvanaeste godine života, „Islahijet“ je nudio tečajeve opismenjavanja,aktivnost kojoj, s obzirom na rastući broj nepismenih u BiH, ni danas ne bi bilo mahane. U razvoju Društva važna je 1922.godina, kada su započele aktivnosti na kupovini i adaptaciji odgovarajuće zgrade za potrebe“Islahijeta“,a 1935.godine ovaj dom se proširuje nadogradnjom društvene sale sa pozorišnom binom. U domu su se održavale pozorišne predstave i izvodila djela domaćih posebno muslimanskih (bošnjačkih) autora,a odvijao se i rad tamburaške i dramske sekcije.

  Godine 1929. Društvo je osnovalo svoju biblioteku. U godinama neposredno uoči Drugog svjetskog rata,Društvo je bilo posebno aktivno na društvenom prosvjećivanju Muslimana. Tako su 1940.godine posredstvom i uz pomoć „Islahijeta“ podignuti mektebi u selima Rašljani, Palanka,Ograđenovac i Velino selo, a nešto kasnije u Vražićima i Gornjem Rahiću.

  Uporedo sa ovim aktivnostima odvijala se organizacija analfabetskih tečajeva za muslimansku žensku mladež u Čeliću,Palanci,Brčkom.

  Da bi se pojačao rad socijalno-humanitarnom polju,Društvo je 1930.godine osnovalo ženski pododbor,koji je pokazao visoku svijest i agilnost u pomaganju siromašnih kao i stručnom osposobljavanju ženske omladine.

  Pri Društvu je djelovala tamburaška sekcija,amaterska dramska družina,kao i sportske sekcije (šahovska,ping-pong i slično).

  Na privrednom planu,pored drugih inicijativa,treba podsjetiti da je Društvo 1937.godine osnovalo vlastitu zadrugu sa 200 učlanjenih zadrugara. Godine 1940.Društvo je brojalo oko 1000 članova.

  Podsjećamo na davno osnivanje brčanskog „Islahijeta“ moglo bi pomoći da se iz savremene perspektive dozna više o njegovim dometima kako bi u savremeno doba, posebno na planu društveno-ekonomskog razvoja Bošnjaka i cijele bosanskohercegovačke društvene zajednice,bilo koristi od njegovih dostignuća i pouka.

(Tekst pripremljen na osnovu priloga Dr.Abdulaha Bukvice naslovljenog „Bračanski Islahijet u službi zajednice“. Gajret ,kalendar za godinu 1941.,Sarajevo,1940.)

Autor:dr.Enes Kujundžić

Prof.dr. Enes Kujundžić je vanredni profesor Narodne književnosti na Pedagoškom fakutetu u Zenici. Do 2005. godine bio je direktor Nacionalne univerzitetske biblioteke u Sarajevu. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1989.g. u oblasti bibliotečkih nauka; magistrerij humanističkih nauka odbranio je 1973. na univerzitetu u Čikagu, a diplomu profesora arapskog jezika stekao 1970. u Sarajevu. Živi u Sarajevu. Inače je dr.Enes Kujundžić rodom iz Gornjeg Rahića.

dzematrahic