Poštovani prisutni Es-selamu 'alejkum' i dobar dan!

altČestitam Vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Sretan sam što imam priliku da Vam se obratim povodom današnjeg događaja. Današnji dan 01.03.2014. godine bit će upamćen kao dan kada je otkriveno spomen obilježje šehidima-palim borcima mjesne zajednice Gornji Rahić..., a planirano je da se u skoroj budućnosti otvori i spomen soba našim šehidima i borcima.         

 Doprinos i uloga naših šehida u odbrani ovih prostora je nemjerljiva. Njihova spremnost i odlučnost da u cvijetu svoje mladosti preuzmu historijsku odgovornost i zajedno sa svojim saborcima odgovore izazovu vremena u kome ste živjeli, je bila presudna za opstojnost  bošnjačkog naroda. TRAJNO VAM TREBAMO BITI ZAHVALNI! Vi ste bili spremni u ratu...,a mi ?  Mi nažalost,nismo spremni u miru da odgovorimo  izazovima vremena u kome živimo...

Nama je trebalo 19 godina poslije rata da napravimo spomen obilježje šehidima, šta preživjeli demobilizirani borci da očekuju ?

 Na spomen obilježju su dvije ploče sa ispisana 27 imena i prezimena,upisanim danom rođenja-pogibije/smrti. Najmlađa osoba je imala 19. godina,3 osobe...20.godina,3 osobe...21. godinu,4 osobe...22.godine,2 osobe...24.godine,1 osoba sa po ...25,27,28,30,33,37,38,47 i 58.godina, 4 osobe...41.godinu,1 osoba 42.godine starosti.

 Najstariji poginuli borac je imao 47. godina starosti, u prosjeku godina poginulih boraca-šehida je 27,5 godina starosti, dok od tog broja 12 poginulih nije bilo oženjeno...

Dragi naši šehidi,

Allah dž.š. je baš Vama darovao blagodat,uputio Vas na pravi put i na tom putu ste dali svoje živote boreći se za vjeru,narod i državu Bosnu i Hercegovinu.

Borba za vjeru,narod i državu je trajna kategorija,zbog toga bi da uputim,

APEL...svi mi treba da se zabrinemo pred činjenicom da su posljednjih nekoliko godina ovakvi i slični događaji-dani brigade,Dan šehida slabo posjećeni, s toga apelujem na sve nas da se zapitamo, jel nas sram i stid,jel nas Boga strah zbog toga?

APEL...Udruženju porodica poginulih šehida i boraca,nažalost dva Udurženja demobiliziranih boraca,da svjesno i profesionalno obavljaju povjereni im posao ne bi do toga došlo. Kada se javno obraćaju u naše ime,nedopustivo je da istupate riječima“Zahvaljujemo se Vladi,gradonačelniku...što je pomogla...

-ZAŠTO OMALOVAŽAVATE I PONIŽAVATE POGINULE ŠEHIDE I DEMOBILIZIRANE BORCE ?

-ZAŠTO VRIJEĐATE DOSTOJANSTVO LJUDI KOJE PREDSTAVLJATE,KOME I ZAŠTO HVALA ?

Ako trebamo da spominjemo ima takvih svijetlih primjera; Ćazim ef.Suljević,pokojni dr.Ivan Hudolin,Smajo Omerović(Smajo Hosovac kako smo ga zvali...ima još tih ljudi...KO SE NJIMA ZAHVALI ?

ONO ŠTO NAM JE ZAJEDNIČKO I NA ČEMU MOŽEMO DA ZAHVALIMO SVIM VLADAMA OD RATA DO DANAS, HVALA VAM,ŠTO NE MOŽEMO DOBITI POSAO...ŠTO NEMAMO SEKUNDE RADNOG STAŽA U BRČKO DISTRIKTU... 

Ako je suditi po tome kakvo je stanje u društvu...ovo sve su bile“džehenemske vladeRJEŠENJE POSTOJI,TREBAMO SE PROMIJENITI I BITI DOBRI LJUDI...ništa nas to ne košta Allah dž.š. će nas nagraditi za dobra djela. 

I na kraju zamolio bih vas da učenjem Fatihe molimo Allaha dž.š. da našim šehidima podari džennet,a sve nas da uputi na pravi put i pomogne nam da očuvamo vjeru,narod i državu...(EL-FATIHA). 

Ovo je bio govor ratnog komandanta II bataljona 108/215 Brčanske Viteške brigade Brčko Saliha Mehmedovića na manifestaciji otkrivanja spomen ploče u Gornjem Rahiću.

 

dzematrahic.ba