U utorak 13.juna napuni će se 31 godina od pogibije Čandić Šefika sina Ahmeta i Ramide. Šefik je je jedno od sedmero djece iz porodice. Pored Šefika , Ahmet je imao sledeću djecu Ramiz, Bajro, Ramiza, Šerifa, Hizreta i Fahira. Od školske spreme  je imao samo osnovnu školu i bio je do rata radnik, te nije bio oženjen. Šefik je rođen 4.oktobra 1971. godine u Gornjem Rahiću i kad je nestao odnosno poginuo imao je 21 godinu života, dakle relativno mlad. Prema podacima on je poginuo 13.6.1992. godine, prije toga je bio zarobljen u naselju Rijeke u Brčkom. Šefik  je imao i svoj nadimak po kojem su ga zvali „Puh“.

1candic sefikPostao je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od 7.5.1992. godine VJ 5464/20.

Šefikov put pred sami rat

Šefik Čandić je 1991. godine bio na odsluženju vojnog roka u Republika Sloveniji i kao pripadnik JNA je bio učesnik ratnih dešavanja da bi poslije toga  vojna formacija JNA u kojoj je bio Šefik upućena na ratište u Vukovar, Republika Hrvatska. Šefik je uspio da napusti  JNA te dolazi u Bosnu i Hercegovinu i od prvih dana uključuje se kao dobrovoljac u odbranu svog grada i zavičaja.

Poslije pada linije odbrane  13.6.1992.godine u naselju Rijeke pripadnici tzv.Vojske RS, jedinica iz Bijeljine je zarobila Šefika Čandića.

Prema svjedočenju; Bore Mihajlovića koji je prije rata bio vozač u Bimexu Brčko (poslije rata je preminuo) i Dragana Dimitrijevića vlasnik ljuljaški za proslave.

Postoje pisane izjave očevidaca, pomenutih Bore i Dragana da su u rejonu Poljoprivrednog dobra Brezik, vidjeli i prepoznali Čandić Šefika (Šefik je 4-5 godina radio kod Dragana koji je imao ljuljaške i obilazio okolna brčanska sela i šire u vrijeme održavanja mjesnih proslava). Dakle, Poljoprivredno dobro u Breziku je mjesto stradanja rahmetli Čandić Šefika gdje mu se poslije toga gubi svaki trag.

Dragan Dimitrijević je poslije rata s ljuljaškom posjećivao i rahićku kao i proslave susjdnih sela sve do svoje smrti.

Isto tako kod Dragana je radio i Šefikov brat Bajro koji je bio nešto stariji od Šefika. Tog  13.6. 1992. godine u istom napadu poginuo je i Jakub Smajlović zvani „Kube“ koji je nakon pogibije ostao na neprijatelljskoj strani. Tijelo rahmetli Jakuba je poslije toga pronađeno u blizini sadašnje džamije u naselju Rijeke,razmijenjeno te se obavila dženaza i ukop u rodnom mjestu Ćoseti.

Nadimak „Puh“ je dobio tako što je kao dijete volio sakupljati orahe i da ih na samo njemu znanim mjestima u kući vješto sakriva. Poslije je znao da ih iznosi i u prisustvu ukućana razbija i jede, što je uvijek izazivalo smijeh i šalu na račun rahmetli Šefika... ta njegova sklonost bila je asocijacija-razlog zbog čega je dobio nadimak „Puh“.

p.s.

Dana:5.6.2023.godine
Izvor:brat Ramiz Čandić... dogovorili smo se da se konsultuje s bratom Bajrom kako bi u pisanoj formi dali sadržajnu biografiju za rahmetli Šefika kao što su djetinjstvo,škola,posao, potkrijepljeno sa anegdotama,fotografijama i sl.

Dana:5.6.2023.godine
Izvor navedenih informacija Ramiz Čandić najstariji brat od rahmetli Šefika Čandića.

Isto tako izvor koji može dati nove informacije za dešavanja na dan 13.6.1992.godine u rejonu naselja Rijeke je Huso zvani „Gad“.

Tevhid Šefiku će se proučiti u džamiji Gornji Rahić u utorak 13. juna poslije podne namaza , ujedno pozivamo njegovu rodbinu, saborce, drugove i prijatelje da se odazovu ovom tevhidu kako bi pred njegovu dušu poklonili sevap te odali počast njegovoj pogibiji za Republiku Bosnu i Hercegovinu.