Vrijeme čini svoje i kad sazrije onda se to i čini. Tako smo došli s božijom pomoći do momenta kada pristupamo rješavanju jako bitnog djela uređenja ograde na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću. Mezaristan koji je značajan za bošnjake brčanske teritorije i za pamćenje nedavnog rata na ovim prostorima. Iz tog razloga imajući u vidu loše stanje trenutne ograde pored puta Šehidskog mezarja kao i pristupa džematski odbor  Gornji Rahić je na svom sastanku održanom 6. januara 2023. godine donio odluku da se krene u realizaciju rekonstrukcije postojeće ograde, uređenje ulaza, proširivanje prema mogućnosti dijela puta, izmiještanje trenutne rasvjete odnosno ugradnja novih stubova i sijalica, asvfaltiranje prednjeg dijela, nasipanje zemlje na lijevoj strani ulaza, table sa ispisanim poginulim borcima te drugih radnji koje su neophodne kako bi pristup  i izgled priličio ovom našem važnom i značajnom mezarju. Mezarju koje je svjedok jednog prošlog vremena za nas jako bitnog koje će nas opominjati i podsjećati na naše hrabre sinove i kćeri koji tu leže.

sehidsko ograda1

Svjesni smo da nije lahko do svega tog doć imajući u vidu kada malo nešto radiš i gradiš pa košta, ali došlo je vrijeme da to ispravimo i uredimo na pristojan način.

Iz tog razloga krećemo i pozivamo dobre ljude koliko ko može da pripomogne i da podršku, mi ne sumnjamo da neće takvih biti jer svaki hajr za dobro naših zajedničkih i važnih događaja iz historije nas okuplja pa i ovaj projekat rekonstrukcije ograde. Naše procjene govore da bi svi neophodni radovi koji su zamišljeni iznosili minimalno 80.000,00 KM. Jer samo je ograde oko 100 metara dužine kada se sagleda pravo stanje.

sehidsko kapija

Vlada Brčko distrikta je podržala i obezbijedila inicijalna sredstva za početak radova (na zahtjev zastupnika Seada Softića) u visini 30.000,00 KM. S toga ko god osjeća da može pomoći nek se slobodno javi na našu adresu kako bi to bilo usmjereno na pravu adresu potrošnje za ovaj projekat. Možete nas kontaktirat na meil This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ili lično u našim prostorijama kako bi na dobrobit svih nas priveli projekat kraju.

sehidsko ograda2

Džematski odbor je kao što javnost zna u prošloj godini uspješno realizovao ogradu kod ambulante u Džinića vakufu i javnost je upoznata o tim korisnim i trajnim djelima. S toga krećemo snažno i sa puno volje u novi projekat koji će biti ogledalo svih nas ne samo u Gornjem Rahiću nego i za Brčko cijelo.