U okviru desete po redu manifestacije Dani vakufa u Brčkom je u utorak 31. maja 2022. godine promovirana monografija vakufa Medžlisa Islamske zajednice Brčko pod naslovom: “Brčko- grad vakufa”.

monografija brčko grad vakufa

Promocija je održana u velikoj sali restorana Divanhana u 18 sati a o ovom vrijednom djelu govorili su: dr. Mustafa Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije te mr. Elmedin Avdibašić i mr. Dženan Rahmanović, autori monografije.

Prisutnima se u ime Muftije tuzlanskog obratio Samir Buljubašić, rukovodilac službe za ekonomske poslove i finansije Muftijstva tuzlanskog.

U uvodnom obraćanju dr. Mustafa Gobeljić zahvalio se prisutnim gostima na izuzetnoj prisutnosti te u nastavku govorio o značaju jednog ovakvog djela za Medžlis Islamske zajednice Brčko.
Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je u svom obraćanju istakao da se radi o četvrtoj monografiji u nizu koja pored tuzlanskih i zvorničkih obrađuje i brčanske vakufe. „Autori su uspjeli pretočiti u djelo glavnu ideju i zamisao Vakufske direkcije IZ u BiH kada je u pitanju Monografija vakufa, a to je evidentirati, otrgnuti od zaborava i osvijetliti mnoge vakufe, vakufske parcele i objekte na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko“rekao je dr. Zajimović.

Mr. Elmedin Avdibašić upoznao je prisutni auditorij o samoj metodologiji i procesu izrade pomenutog djela kojom su se vodili autori. Monografija vakufa Medžlisa Islamske zajednice Brčko - Brčko Grad vakufa obrađuje vakufe koji su uspostavljani od osmanskih vremena pa sve do danas i koje su vakifi ostavili kao emanet i svjedočanstvo budućim generacijama da je Brčko bilo i ostat će Grad vakufa. Ova monografija sadrži katastarske, historijske, geografske i druge značajne podatke o vakufima na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko te prati vakufe kroz različite društveno-ekonomske sisteme.

grad vakuf brcko

Mr. Dženan Rahmanović govorio je o historijskim i pravnim činjenicama vezanim za zaštitu vakufske imovine na ovim prostorima od uspostave Austro-Ugarske monarhije do danas. Podaci iznešeni u ovoj Monografi ji ukazuju na značajne aktivnosti na obnovi i revitalizaciji vakufa u gradskim i prigradskim područjima. Jačanje vakufa ukazuje na izgrađenu svijest o njegovoj potrebi. Vakuf nastaje na čvrstoj volji pojedinaca da učine i šire dobro. Revitalizacija vakufa ne može biti potpuna bez vraćanja vakufske imovine izvornim vlasnicima od strane države.

vakuf.ba