1 rev 620x264U prostorijama Islahijjeta u Brčkom, u ponedeljak, 26. 2. 2018., održan je svečani program obilježavanja 1. Februara koji se u svijetu obilježava kao Dan hidžaba. Tim povodom, ženski dio džemata Rijeke – Medžlisa islamske zajednice u Brčkom, na čelu sa hfz. Zahidom Čehić, priredio je bogat program kojem su, uz zvanice, prisustvovale brojne sugrađanke različitog zanimanja i profesije.

Inače se u ovom džematu već tri godine odvijaju aktivnosti za ženski dio džemata: Halka Kur'ana, te mjesečna predavanja i druženja za žene. Ovomjesečno predavanje organizator je odlučio organizirati van džamijskih prostorija i podići na jedan veći nivo zbog važnosti teme koja je tretirana, a to je hidžab, koji je sastavni i veoma važan dio identiteta svake pokrivene žene muslimanke. Pored predavanja o hidžabu za sve prisutne organizirana je modna revija žena sa hidžabom i time pokazane sve čari i ljepote hidžaba.

Program je započeo učenjem odlomka iz Časnoga Kur'ana, koji je proučila prof. Amina Tanjić. Nakon toga, skupu se obratila hfz. Zahida Čehić, kao nositelj i pokretač projekta u kojem se zahvalila svima onima koje su na sebi poseban način doprinijele da ovaj večerašnji skup bude na jednom zavidnom i lijepom nivou. Posebnu zahvalnost iskazala je svojim kolegicama koje su, svaka na svoj način, učinile ovaj program bogatijim i ljepšim, a to su: Meliha Ibrić, prof., Behija Hodžić prof., mu'allima Amira Ramović i Asima Aliefendić, prof.. Nakon uvodne riječi organizatora, voditeljica programa, Asima Aliefendić, najavila je dramski dio programa pod nazivom „Biser i ruža“ koji su izvele učenice: Halida Alagić, Nejla Memić i Lamija Sarajlić. Poslije toga, o pojmu, smislu i važnosti hidžaba je govorila Behija Hodžić, a poslije koje je organizator podijelio hedije za nekoliko prisutnih gošća. Divnom kasidom „2 revHidžab“ srca svih prisutnih je raznježila učenica Amina Smajlović, poslije koje je mu'allima Amira Ramović sve prisutne upoznala sa propisom pokrivanja žena u drugim religijama. U muzičkom dijelu programa učenica Dalija Avdić je za sve prisutne odsvirala Bahovu kompoziciju Mondschein.

Zatim je uslijedila prezentacija na kojoj je Meliha Ibrić izdvojila i ponosno istakla samo mali dio biserja koji svaki dan, ponosno sa svojom maramom, koračaju ulicama ovoga grada. Kao dio programa koje su sve prisutne sa zadovoljstvom pozdravile je i revijalni dio programa. Revijalni dio programa je sve prisutne oduševio svojom raznolikošću i ljepotom hidžaba, a koji su ga na sebi svojstven i dostojanstven način, ponosno, predstavile žene i djevojke bez kojih ovaj dio ne bi bio moguć. Svojim dostojanstvom su pokazale kako hidžab istovremeno može biti vjerski ispravan i lijep, te različite stilove koji su mogući i u hidžabu (sportski, elegantni, svečani, poslovni, te „za svaki dan“). Pored velikih modela, tu su bili i mali modeli koji su svojim interesantnim i ljupkim načinom šetanja izmamile osmijeh na lice svih prisutnih. Revijalnim dijelom program je završen, a prema reakcijama i komentarima svih prisutnih ovaj program je impresionirao i nadmašio sva očekivanja, te svakako i sljedeće godine očekujemo ovako nešto u našem gradu.

Piše: hfz. Zahida Čehić

medzlisbrcko.ba