4sedrvanI zvanično su završeni svi predviđeni radovi na izgradnji „Šedrvana“ ljetne abdesthane. Radovi na izgradnji šedrvana su počeli u drugoj polovini 2015. godine nakon iskopavanja bunara (vrijednost radova 5.000,00KM) u dvorištu harema. U prošlo godini je u izgradnju šadrvana uloženo 13.000,00 KM. Tokom protekla četiri mjeseca u 2016. godini došlo je do kraja realizacije projekta „Šadrvan“ na kojem je između ostalog urađena fasada, rasvjeta, klupe, troškovi na navedenim radovima su iznosili 3.248,00 KM.

Ukupna vrijednost rashoda na Šadrvanu je iznosila 16.248,00 KM. Koristan projekat koji mnogo znači za našu zajednicu jer služi u praktične svrhe i dosta korisne. Vakif (donator) je sve ispoštovao prilikom gradnje ne žaleći novca, isto je jako bitno ovom prilikom reći da je vakif sa ovim projektom uradio dosta značajno djelo, jer izgradnja bunara odnosno dovod vode za ljude je među najboljim sadakama koje čovjek može uradit.

Prema tome najbolja i najvrijednija sadaka je VODA? S'ad ibn Ubade, r.a., upitao je Poslanika, s.a.v.s.: “Božiji poslaniče, koja ti je sadaka najdraža?“ Poslanik, s.a.v.s., je odgovorio: “Voda (iskopati bunar ili dovesti vodu).“ (Ebu Davud) Zato i nije čudno što su naše dede i nane na udaljenim mjestima, kuda prolaze ljudi, putnici, djeca, životinje, pravili Hair česme, u ime Allaha da se napoji žedan insan ili životinja.

    Prenosi Aiša, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s.., rekao: „Ko napoji muslimana u predjelu gdje ima vode ima nagradu kao da je oslobodio roba, a ko napoji muslimana u predjelu gdje nema vode ima nagradu kao da je oživio mrtvu osobu.” (Ibn Madže) Prenosi se u nekim predajama, da su učenjaci imali običaj kazati:” „Ko ima puno grijeha neka poji žedne vodom, jer je Allah, dž.š., oprostio grijehe čovjeku koji je napojio žednog psa, pa kakva tek nagrada očekuje onoga ko napoji vjernika muslimana i spasi mu život.

Vakif je prilikom činjenja ovog dobrog djela izgradnje šadrvana uspio da se ne spominje njegovo ime i ste strane je ispoštovao drugi dio uslova davanja sadake dijelenje tajno odnosno činjenje dobrog djela.

Kaže Allah, dž.š., u 271. ajetu Sure El-Bekare:

إِنتُبْدُواالصَّدَقَاتِفَنِعِمَّاهِيَۖوَإِنتُخْفُوهَاوَتُؤْتُوهَاالْفُقَرَاءَفَهُوَخَيْرٌلَّكُمْۚوَيُكَفِّرُعَنكُممِّنسَيِّئَاتِكُمْۗ

وَاللَّهُبِمَاتَعْمَلُونَخَبِيرٌ

“Lijepo je kada javno dajete milostinju, ali je za vas bolje da je dajete siromasima kad niko ne vidi, i On će preći preko nekih vaših hrđavih postupaka. – A Allah dobro zna ono što radite!”

    A u Muttefek predaji stoji da će oni koji tajno daju sadaku biti u Allahovoj hladovini na Sudnjem danu:Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Sedmoricu će Allah staviti u svoju hladovinu na Dan kada druge hladovine neće biti: …6) čovjeka koji daje sadaku tajno, tako da mu lijeva ruka, ne zna šta je dala desna…” (Muttefek alejhi)

    Kada dajemo sadaku tajno, mi na taj način pokazujemo naš čisti nijjet da je damo u ime Allaha, dž.š., Koji će nas za to nagraditi posebnom nagradom. U suprotnom se prokleti šejtan može umiješati i da u tome ima primjese rija'a (da neko vidi), što briše dobra djela, jer Allah, dž.š., prima samo djela koja čovjek uradi iskreno u Njegovo ime.

I na kraju lijepo je započet svaki projekat, a posebo dolazi do izražaja uspjeti privest ga kraju daje draž da smo na pravom putu u činjenju hajra u zajednici za dobrobit i prosperitet našeg društva.

Džemat Gornji Rahić uspijeva za sada zacrtane ciljeve ostvarit i realizovat što daje prostora za nove projekte i nova dobra djela zato želimo reći aferim pojedincima i skupinama koji su dali svoj doprinos ovim korisnim projektima.