altU četvrtak 13. avgusta u Domu kultur Gornji Rahić sa početkom u 19:30 sati promovisana je knjiga „I ja sam iz Srebrenice“ autora Fikreta Hodžića poznatog TV voditelja i novinara Hayat televizije, kao i premijerno izvođenje filma o Gornjem Rahiću autorice Emine Mehmedović. U prvom dijelu ovo kulturnog događaja promovisana je knjiga u kojoj su učestvovali promotori prof. Fahrudin Sinanović iz Kalesije i prof. Mirzet Ibrić iz Brčkog te autor knjige Fikret Hodžić. Prvo izlaganje o knjizi je govorio prof. Ibrić koji je istakao da mu je ovo prvijenac predstavljanja knjige i da mu predstavlja čast što je u tom svojstvu večeras tu. Iznio je značaj knjige i u izlaganje podastro niz argumentacija iz knjige te njenom značaju za Bošnjake. Svaka pisana forma dobro dođe od onog što se desilo u prethodnom agresorskom ratu na BiH u kojoj je Srebrenica i njen narod proživio sve strahote genocida uz blagoslove mnogih faktora u tom periodu.

Nakon prof.Ibrića uzeo je riječ prof. Sinanović koji izrazio zadovoljstvo što je večaras prisutan na ovoj promociji. Kako ističe da mu je to između ostalog jedan od svakodnevnih poslova promovisanje knjiga, jer radi u gradskoj bibiloteci u Kalesiji. Opisujući autorovo djelo 'I ja sam iz Srebrenice' navodeći značaj i vrijednost pomenutog djela dotakao se njenih značajnih aspekata i poruka u jednom kratkom pregledu dajući slušaocima do znanja da je trebaju pročitat kako bi smo što bolje osvježili sjećanja na taj period naše historije kao naroda.

Zatim uslijedilo je obraćanje autora „i ja sam iz Srebrenice“ Fikreta Hodžića koji je govorio o tome kako je preživio  golgotu Srebrenice sa majkom i desetomjesečnim bratom. Kada je napuštao svoj rodni grad ostavio je oca Ibrahima, čije posmrtne ostatke još uvijek nije uspio pronaći.

 

Sam autor o knjizi kaže: „Knjiga je način kako da se zahvalim svojim roditeljima iako ne postoji dovoljno velik čin kojim se mogu njima zahvaliti, kroz knjigu sam htio da kažem svim mladim ljudima da upornošću, radom i zalaganjem mogu da ostvare svoje ciljeve u životu. Želim da ovaj rukopis bude vjetar u leđa svim mladim ljudima, da im pomogne u savladavanju životnih poteškoća“.

 

Kroz knjigu, koja je nastajala dvije godine autor poručuje da sve što se desilo prije mnogo godina u ovoj zemlji, nije tek tako nestalo, ne lebdi negdje u vazduhu, već omotava i prožima našu stvarnost.

 

Treba napomenuti i to da je Fikretova knjiga već duži period najčitanija knjiga u Bosni i Hercegovini, da je prevedena na Turski jezik i da je u toku prijevod knjige na Engleski jezik, također je autor istakao da je već imao razgovore o snimanju filma po istoimenoj  knjizi . Zašto ne istaći i emocionalnu stranu autora na ovom promovisanju knjige gdje je ispustio suzu kada je govorio o majci i njenim zaslugama pored oca koje su ih krasile u njegovom odrastanju i sazrijevanju trnovitog puta koji je proživio. Iako je na neki način Fikret popularan u vezi svega toga naroičito kod omladine, to ga kako kaže ne zavarava i ne ushićuje jer kako reče život je takav što sam ja sa ove strane govornice danas to vi možete kao omladina biti sutra sa ove strane samo treba imat viziju i volju da se nešto konkertno uradi.

Na kraju promocije knjige autoru Fikretu je uručena zahvalnica ispred domaćina koju je uručila voditeljica programa Almira Softić.

Skupu se ispred domaćina obratio Hamid Hasikić koji je istakao značaj večerašnjeg skupa koji je omladina na čelu sa Eminom organizirala i da je u realizaciji odnosno prezentaciji svega ovog u Domu kulture  imala podršku mjesne zajednice i džemata Gornji Rahić.

Promocija je imala i prodajni karakter, a dio sredstava od prodaje knjige bit će uložen u osnivanje fondacije pod nazivom "I ja sam iz Srebrenice", koja će pomagati školovanje socijalno ugrožene djece iz BiH.

U nastavku programa prezentiran je film o našem mjestu koji je samo jedan iskorak za daljnje prezentacije našeg kraja koje će tek uslijedit putem izdavanja knjiga i drugih segmenata koji trebaju zaokružit ovaj vid naše prošlosti i sadašnjosti. Na skupu je bilo prisutno preko sto posjetitelja koji su svremena na vrijeme ovacijama dali podršku u izlaganju autoru i promotorima.

Učešće na promociji su pored svih navedenih osoba uzeli  Karahmetović Zudo i Farizada Kurtalić.

dzematrahic.ba