altU Domu kulture Gornji Rahić upriličena je uz određeni program dodjela vakufnama,vakifima (njih 60) koji su donirali iznos iznad 500KM za izgradnju POSLOVNOG objekta –mektebski centar u našem džematu. Skupu su se obratili ispred domaćina Salih ef. Hrnjić,glavni imam medžlisa Brčko magistar Mustafa ef. Gobeljić te tuzlanski muftija magistar Vahid ef.Fazlović. pored nabrojanih osoba učešće u programu su uzeli i uljepšali Fuad ef.Karahasanović,Ahmed Karahasanović,Hasan Bikić i Hor Mošus iz Brčkog. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je tokom svog izlaganja izrazio svoju radost na ovom hajirli projektu i istakao ogroman značajan mekteba u našem životu. Dao je punu podršku imamu i džematskom odboru na ovom vrijednom projektu koji je iznosio i do 200 hiljada KM. Dosta je urađeno,ali kako je rekao treba dosta toga još unaprijedit kako bi omladinu još više uključili u svakodnevni život džemata.Program je trajao sat vremena. Nakon podjele vakufnama i završetka programa vakifima i gostima je bila priređena večera u restoranu Havana.Voditelj programa je bila Maida Kešinović.

Ovom prilikom prenosimo u cjelosti govor Salih ef. Hrnjića na dodjeli vakufnama.

Es-selamu – 'alejkum,

uvažena braćo i sestre i dragi prijatelji. Na samom početku želim poselamiti tuzlanskog muftiju magistra Vahid ef.  Fazlovića i zaželiti mu toplu dobrodošlicu u naš džemat i na ovu našu skromnu svečanost upriličenu u povodu dodjele vakufnama vakifima džemata Gornji Rahić. Također toplu dobrodošlicu želim i glavnom imamu medžlisa IZ-e Brčko magistru Mustafa ef. Gobeljiću, glavnom imamu medžlisa IZ-e Čelić prof. Islam ef. Hrnjiću, mojim kolegama večeras ovdje prisutnima, vakifima ovog džemata kao i svima vama braćo i sestre. Meni je večeras pripala dužnost i čast da Vas upoznam sa već završenim projektom mektebskog centra i tokom izgradnje istog, te finansijskom konstrukcijom  u vezi ovog projekta. Naime 2007. godine rodila se ideja među članovima džematskog odbora da se pristupi izgradnji mektebskog centra u džematu Gornji Rahić, na mjestu starog mekteba koji je srušen tokom raketiranja džamije. Odmah se pristupilo realizaciji ovoga projekta te izradi projektne dokumentacije kao i procesu dobivanja građevinske dozvole i urbanističke saglasnosti, da bi već u septembru 2008. godine započela gradnja mektebskog centra. Objekat je poslovni, u bosanskom stilu. Njegove dimenzije su 8 x 15 sa suterenom i prizemljem koji ukupno imaju 240 m2. U suterenu je smješten poslovni prostor, kotlovnica te prostor za rekreaciju polaznika mektebske nastave.  U prizemlju ili spratu smještena je mektebska učionica koja ima 60 m2, mokri čvorovi i dva kabineta. Godine 2009. grubi radovi na zgradi bili su završeni te je zgrada pokrivena. Radovi su trajali do kraja 2013. godine kada je ova zgrada dobila i upotrebnu dozvolu. Tokom izgradnje mektebskog centra prikupljeno je 175.000 KM, a utrošeno je 181.908.23 KM. Treba napomenuti da u ukupnu sumu prikupljenih prihoda i rashoda nisu uračunati dobrovoljni radovi i radovi određenih donatora za ovaj objekat, inače bi rashodi bili mnogo veći. Posebne zasluge za uspjeh ovog projekta treba iskazati predsjedniku džematskog odbora Hamidu Hasikiću koji je bdio nad radovima ovog objekta kao i cijelom džematskom odboru koji se brinuo o izgradnji istog. Ipak najveću počast i zasluge za uspjeh ovoga objekta zaslužuju vakifi ovoga džemata kao i svi ostali dobročinitelji koji su svojim prilozima, a u skladu sa svojim mogućnostima podržali izgradnju ovog centra.

Molim uzvišenog Allaha dž.š. da vakifima i dobročiniteljima ovog hairli posla podari zadovoljstvo i sreću na ovom svijetu kao i vječnu sreću i milost na budućem svijetu Ahiretu.

Amin 

Domaćin kao i gosti su na kraju konstatovali da se dosta toga uradilo i da treba nastavit započetim procesima koji će unaprijedit aktivnosti u džematu.

foto Harun Hasikić

dzematrahic.ba