1opruka izetKrajem prošle godine izašla je iz štampe nova knjiga u dva toma „Poruka i opomena sa minbere“ prof.Izeta ef. Čamdžića iz Zavidovića glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Zavidovići.

Knjiga, kako je istakao Izet ef. Čamdžić, nije ciljano pisana. Nastala je sasvim spontano kao rezultat višegodišnjeg sistematskog promišljanja i odgovornog odnosa prema propisima hutbe i stanju bosanskohercegovačkih muslimana, kako na polju ibadeta, jednako tako u svim tokovima i vidovima društvenog djelovanja. U knjizi se između ostalog nalaze naslovi „Bogobojaznost se očituje u ponašanju, Ponašaj se džematski, U džamiji je obred- islam je napolju, Bi li nam vjerovao Omer r.a.?, Dvije su skupine-koja je tvoja, Koga ćeš kriviti za neuspjeh, Članarina je ahiretski ulog, U džamiji je ostavština Poslanikova, Mekteb je farz, Umete, demonstriraj na drugoj adresi“...

Knjiga ima 1170 stranica i oko 400 hutbi. Objavljena je u izdanju izdavačke kuće El-Kelimeh iz Novog Pazara. Iako, ponekada, govore o istoj temi hutbe uvijek imaju drugačiji akcenat ovisno o aktuelnosti vremena u kojoj su nastajale. Ključni elemenat koji utječe na njihov konačan sadržaj i oblik je sama ideja, na kojoj, kako je istakao ef. Čamdžić posveti najveći dio vremena. Kao ilustraciju jedne od hutbi naveo je činjenicu da imam Harem-i-šerifa uči dove za spas ugroženih muslimana u islamskom svijetu, pa se tražeći odgovore imali pomoći i da li su te dove kabul, zapitao zašto u dovama nisu uvršteni muslimani u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.

2oporuka izetNjima je sasvim dobro. Oni uživaju sva građanska i ljudska prava. On moli da Allah pomogne muslimane u Siriji. Od koga i protiv koga?“, zapitao se ef. Čamdžić. Prema njegovom mišljenju hutbe moraju imati dominantno naglašene dvije odrednice; štititi istinu i buditi nadu. „Bez obzira u kakvoj se situaciji nalazi za vjernika uvijek postoji izlaz. Ne ustručavam se da se osvrnem na probleme u društvu. Zadaća Islamske zajednice se temelji na principu naređivanja dobra i odvraćanja od zla.

Ne da bismo nekog optuživali i iznosili sud. Mi ne možemo suditi i mi nikome ne sudimo. Sud je kod Allaha, Gospodara svjetova. Naša je zadaća ukazati na problem kako bi smo mu pristupili. Vjernik ne okreće leđa problemu, nego mu ide u susret i ide ga riješiti. Nažalost, mi živimo u vremenu u kojem se susrećemo sa nizom problema“, kazao je Čamdžić. Podsjetio je na islamom definiranu poziciju čovjeka na dunjaluku u kojoj čovjek ima sposobnost da razlučuje i odlučuje da ide pravim ili krivim putem. „Božiji zakon je da pravedna društva idu naprijed. Koja društva idu naprijed, muslimanska ili pravedna idu na naprijed. Pravedna!

O tome je govorio i Ibn Tejmije kazavši da će Allah pomoći pravedna vladara nevjernika, a neće pomoću muslimana nepravednog“, upozorio je Čamdžić. On je još na predstavljanju svojih hutbi govorio o problemu migranata iz Islamskog svijeta prema zapadnoj Evropi, o nekim primjerima letargičnosti bosanskohercegovačkih muslimana, odnosu muslimana prema čistoći koja je u tradiciji islama uzdignuta u vrh prioriteta, o univerzalnosti poruke islama cijelom čovječanstvu, o potrebi suštinskog izvršavanja islamskih propisa i brojnim drugim temama.