Na svjetskom takmičenju u protezanju, mačke bi osvojile zlatnu medalju. One svoje mišiće protežu gotovo stalno i to iz macjekandzeistih razloga kao i ljudi. Koji su osnovni uzroci njihovog učestalog protezanja?

Protezanje je ugodno i povećava protok krvi, kaže Endrju Kaf, istraživač sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu.

Mačke spavaju između 12 i 16 sati dnevno, dva puta više nego ljudi, kaže Rubin Naiman, stručnjak sa Univerziteta u Arizoni. Kada ljudi spavaju, mozak parališe veći dio naših mišića, kako bi spriječio pokrete u toku sna. Isto se dešava i sa mačkama u toku dremke. Mozak parališe mišiće i onemogućava kretanje u snu koje bi u njihovom slučaju moglo dovesti do, naprimer, pada sa fotelje, piše Livescience, a prenosi Nationalgeographic.

Onog trenutka kada se probude, mačke počinju da se protežu.

macka se rastezeKaf kaže da se mačke protežu nakon spavanja kako bi aktivirale mišiće nakon perioda neaktivnosti. Kada spavaju, njihov krvni pritisak opada, kao i kod ljudi.

Protezanje služi kako bi se mišići aktivirali i kako bi se povećao krvni pritisak. Osim toga, nakon što počnu da se pomeraju, mišići istiskuju toksine i ostale nepotrebne materije koje su nastale u toku neaktivnosti.

Ono što je mačkama posebno važno, protezanje priprema mišiće za aktivnost. Ako su miš ili pauk u blizini, mačka će nakon što se protegne biti spremna za napad.

Akos.ba