/Ovo je moje parče filozofije, još ne tvrdim ništa, poštovat ću i druga mišljenja/

priroda halugeSmatram da čovjek ne može da pronađe sebe, jer je na tom putu pronalaženja uvijek korak ispred sebe samog, jer se konstantno mijenja, i bez upute je. Također smatram da su apsolutno ljudi svi satkani, sazdani od istih osobina, karakteristika, želja i strasti, samo što svako razvija više na primjer empatiju od drugog, ili sebičnost, pohlepu, gnjev, finoću itd. pa se zbog toga razlikuju i izgledaju drugačije.

Dakle, šta uopšte znači “pronaći sebe” ? I kada čovjek smatra da je pronašao sebe?  To se ne može definisati, jer ne postoji apsolutnost, i svako je razvio svoje želje i smisao, i sa time se vode, dakle opet vidimo da imamo mnogo raskrsnica.  Put pronalaženja sebe na ovaj način je zabluda, ne možeš se pronaći, jer si kao i svi ostali, sa različito razvijenim osobinama itd. Pronaći sebe bi moglo značiti pronaći suštinu života, odnosno Boga (kroz njegovo stvaranje svega oko nas što je stvorio).

A Bog se ne može pronaći bez upute, zato ako kreneš na put da spoznaš boga, mudrost svijeta ili samu suštinu, to niko i nikada neće uspjeti bez upute Onoga koji Te i Stvorio. Stoga je dakle jasno, moraš da pronađeš uputu, i da je slijediš. A ne da umišljaš, i stvaraš svoje zakone i smisao života i Boga, i smatrati to “pronalaskom sebe” ili “suštine života”.

Zato možemo i zaključiti da oni “produhovljeni” koji se bave samo duhovnošću bez religije (kao upute) su zapravo na pogrešnom putu i u zabludi. (ne tvrdim da su loši ljudi).

Ali jedan je pravi put, i jedna uputa od prvoga dana, jedan je obred (ritual, način obavljanja molitve) Svevišnjem, i jedna je suština, sve ostalo je puki promašaj. I nikako se običan čovjek (Insan) - vođen po svojim instiktima, i horizontali životinjskog načina života ne može porediti sa (istinskim) religioznim čovjekom (vjernikom), jer ovaj drugi se vodi apsolutnom uputom za oba života, dok ovaj prvi besciljno srlja.

Piše: Ernad Dedović

Napomena: Tekst odražava stavove autora, a ne stavove portala i Islamske zajednice u BiH