abortus 1 638Danas je najrasprostranjeniji način ubijanja abortus. Abortusom se ubije više djece nego što se ubije u ratovima. U jednoj godini u glavnom gradu BiH se počini preko 12 000 abortusa. Ko je taj koji uzme sebi za pravo da oduzme nečiji život? “I kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakve krivice je umorena” (Kur’an, 81:8-9) Koliko će te djece posvjedočiti protiv svojih roditelja? S druge strane, ima ljudi koje Allah nije opskrbio djecom. Oni bi žudno željeli da imaju djecu, a ovamo ih neko ubija.

Pozvao me jednom jedan čovjek i rekao mi: “Žena mi je trudna, ali hoćemo da uradi abortus.” Rekoh mu: “Koliko znam, ti nisi siromašan.” Reče: “Pa znaš kako, vremena su teška, teško je odgajati djecu imovinski.”
– “Ja znam da si ti bogat čovjek, šejtan tebi došaptava. Hajde da te zamolim jednu stvar. Nemoj to dijete ubiti (a ovo mu je bila druga curica). I molim te, kada prohoda, stavi je ispred sebe i reci joj: “Kćeri, babo te je htio ubiti.”
– “Ne mogu to reći.”
– “A kako možeš sad to uraditi? Vidjećeš da će ti značiti kad se rodi.”

Kakva su to razmišljanja da se čovjek odluči da ubije svoje dijete? Tako mi Allaha, kada bi ih insan imao hiljadu, svih tih hiljadu će dobiti svoju opskrbu. Neće mu je donijeti ni ja ni ti.
________

Čovjek je imao slugu i davao mu je određeni iznos plate. I pomisli on: “Dobro radi, pa da ne bi posustao ja ću mu platu malo povećati.” I on mu je poveća za jedan iznos. Isplati mu taj mjesec platu i ovaj prebroji, vidi da je više para i prešuti. Zahvali se i ode. Ovaj se naljuti i pomisli: “Ja mu povećao platu, a on ništa.” Drugog mjeseca smanji mu taj iznos i još toliko od plate. Ovaj uze pare i prebroja, stavi u džep, zahvali se i ode. Šta mu je sad?! Hajde prvog puta da je zahvalan, ali šta je sad, što se ne žali? “

Hodi ovamo. Haj mi reci šta je bilo?” Pa mu ovaj reče: “Pretprošli mjesec kad si mi dao više na platu, dobio sam dijete. Pa sam pomislio: ovo je Allah opskrbio to dijete. Došla nova nafaka, njegova. Drugi mjesec mi umrla mati, pa sam rekao: otišla je mati, otišao je dio nafake sa njom.”
_________

Sa svakim djetetom dođe nova nafaka – njemu! Tvoja nafaka je fiksna. Od tebe se neće oduzeti, umanjiti ili uvećati osim ono što ti je došlo, ali djetetu će doći jer mu je propisano u ezelu, prvi put kad je stvoreno, i propisano mu je u utrobi majke kakva će mu nafaka biti. Lijepe su izreke Hasana el-Basrija, radijallahu anhu: “Shvatio sam da moju nafaku neće niko oduzeti, pa mi se srce smirilo.”

Harmin Suljić, prof.